GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 1.100 programa u 10. Noći knjige u petak diljem Hrvatske

Više od 1.100 programa u 10. Noći knjige u petak diljem Hrvatske
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Više od 1.100 programa u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske pripremili su sudionici 10. Noći knjige koja će u petak, 23. travnja, pod motom "Ljekovita moć knjige" obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

Jubilarnu obljetnicu manifestacije koja se u deset godina razvila u najmasovnije kulturno događanje posvećeno poticanju kulture čitanja u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare organizatorima je u ponedjeljak čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako je riječ o projektu koji njezino ministarstvo financira od samoga početka, a ove godine on se odvija u godini koju je Vlada proglasila Godinom čitanja, čije će aktivnosti biti intenzivirane upravo na samu Noć knjige.

"Ova godina, kad ne možemo sudjelovati u brojnim kulturnim događanjima koja pretpostavljaju okupljanje većeg broja ljudi, idealna je za podsjetiti naše sugrađane na važnost i vrijednost čitanja", rekla je Obuljen Koržinek.

Ministarstvo je, kako je napomenula, pripremilo niz aktivnosti, vrijednih projekata i dodatnih ulaganja usmjerenih prema knjizi i čitanju, a simbolično će početi 23. travnja, na samu Noć knjige, te se nastaviti do konca godine, ali i dalje. Istaknula je kako je do sada dodijeljena većina sredstava koje Ministarstvo osigurava za knjigu i nakladništvo, a ukupno će za poticanje knjige i čitanja te otkup knjiga iz nacionalnih izvora u 2021. biti osigurano više od 50 milijuna kuna.

Što knjiga može učiniti za nas?

U programu 10. Noći knjige s više od 1.100 događanja sudjeluje gotovo 590 organizatora programa iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Tema ovogodišnje manifestacije je "Ljekovita moć knjige", a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

"Mi se već deset godina intenzivno pitamo što mi to možemo učiniti za knjigu. Ove godine, u kontekstu osobitosti vremena, odlučili smo se pitati što to knjiga može učiniti za nas", rekla je članica organizacijskog odbora iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dobrila Zvonarek. Dodala je da je Noć knjige započeta 2012. "kao entuzijastična i simpatična ali skromna inicijativa", a do danas je narasla u najmasovniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj po broju sudionika, prijavljenih programa ali i raznovrsnih dionika.


Desetoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se i više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, te 130 narodnih knjižnica. Programe najavljuju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi, a odvijat će se i online i uživo, među ostalim i u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama.

U Noći knjige ponovno sudjeluju i HŽ Putnički prijevoz i Jadrolinija, pa će, kako je rekla Vanja Štalec iz organizacijskog odbora, građani koji 23. travnja putuju vlakom na relaciji Zagreb – Sisak slušati zvučne knjige s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Također, na deset brodskih linija diljem Jadrana putnici će slušati priče pripovjedačice Lee Đido Božak.

Štalec je izrazila osobito zadovoljstvo novim programom Noći knjige osmišljenim u suradnji s produkcijskom kućom koja stoji iza aplikacije Book&Zvuk, pod nazivom "Priče koje liječe", u sklopu kojega će se na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu, a priče će hrvatskim bolnicama biti bez naknade ustupljene na trajno korištenje.

Dva istraživanja i tri analize čitalačkih navika

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Predsjednik ZNK HGK Slavko Kozina najavio je posebnu akciju platforme "Knjiga svima i svuda" od 23. do 30. travnja, u kojoj će 120 knjižara i više od 90 nakladnika ponuditi sajamske cijene knjiga. Kao posebnost ovogodišnjega izdanja izdvojio je i pokretanje "povezivanja knjige s likovnom umjetnošću" u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tako će kod III. gimnazije u Bužanovoj ulici u Zagrebu biti izrađen mural posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih dječjih romana "Smogovci", uz prisutnost autora Hrvoja Hitreca.

U sklopu Noći knjige tradicionalno se objavljuju najnoviji podaci o čitanosti i kupovanju knjiga u RH. Član organizacijskog tima i jedan od pokretača manifestacije Noć knjige Mišo Nejašmić istaknuo je da su ove godine napravljena dva istraživanja i tri analize kojima će se široj javnosti predstaviti kako se naše društvo odnosi prema knjizi i čitanju, uključujući i kako je fenomen pandemijskog života utjecao na čitanje i kupovinu knjiga, te analizu kako su proteklih deset godina hrvatski izdavači producirali knjige po raznim područjima, te koliko su u tome bili uspješni. Također je provedena i analiza čitalačkih navika i mogućnosti čitanja na raspolaganju slijepim i slabovidnim osobama.

Kako ove godine ponovo neće biti uobičajenog otvorenja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, rezultati će iznimno biti objavljeni u sklopu posebne emisije na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u petak 23. travnja u večernjim satima.

Nadalje, 10. Noć knjige imat će i humanitarni karakter. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Rusije, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini dobit će kontejner s knjigama koji će služiti kao dječja igraonica i priručna dječja biblioteka.

U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira, na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija, a najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Tagovi: Noć knjige, Ljekovita moć knjige, Zajednica nakladnika i knjižara, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
FESTIVALI
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
BAYREUTH - Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa.
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
BAŠTINA
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
MADRID - UNESCO je u nedjelju dodao povijesnu aveniju Paseo del Prado i park Retiro u Madridu na svoj popis svjetske baštine, prenosi Reuters.
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
HIT
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
ZAGREB - David Guetta nakon novijih uspješnica "BED" i "Heartbreak Anthem", izbacuje zarazni singl "If You Really Love Me". Naslov vam ne zvuči poznato bez razloga jer se radi o preobražaju klasika Whitney Houston "How Will I Know".
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
TEATAR
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
ZAGREB – Teatar Rugantino, poznat kao jedan od nezavisnih teatara s najvećom kilometražom, ove će godine na dvije ljetne turneje, s najnovijom hit predstavom “Uvijek će nam ostati ljubav”, kao i s “Boksačkim srcem”, predzadnjom predstavom, u koprodukciji s Kazalištem Planet Art. Dva sjajna naslova i odlične predstave kreću na ljetna gostovanja po obali, zaleđu i kontinentu…
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
JAZZ
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
GROŽNJAN – Jučerašnjim maestralnim nastupom Kaplowitz Jazz Quartet festival Jazz is Back! BP ušao je u samu završnicu kada posjetitelje očekuju još tri velike koncertne večeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE