GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vitasović: Idu mi na živce i istarski i nacionalni stožer

Vitasović: Idu mi na živce i istarski i nacionalni stožer
BEZ CENZURE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 17:28
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Alen Vitasović prije tjedan dana proslavio je 52. rođendan. S pet godina počeo je pokazivati zanimanje za harmoniku, da bi s 12 godina osnovao svoj prvi glazbeni sastav. Pjevač, klavijaturist i saksofonist, završio je srednju muzičku školu u Puli, specijalizirao saksofon i klavir.

Početak njegove solo karijere, 1993., obilježila je pjesma "Ne moren bez nje", koja ga dovodi do uspješne suradnje s najvećim istarskim kantautorom Liviom Morosinom, da bi godinu kasnije bio objavljen debi album "Ne moren bez nje", na kojem se, uz naslovnu pjesmu, nalaze i "Jenu noć", "Sandra", "Ča je", "Gušti su gušti"…

Rijetko tko je na ovim prostorima zatim doživio takvu slavu kao ovaj dvojac, o čemu svjedoči dobar dokumentarni film Igora Mirkovića "Orbanić Unplugged" iz 1999. godine, koji je dostupan na YouTubeu.

Posljednjih nekoliko godina nove generacije (koje te 1993. godine nisu bile ni rođene) iznova traže Vitasovića na binama diljem Hrvatske, od klupskih i dvoranskih nastupa do silno posjećenih i ludih studentskih brucošijada u Zagrebu. Tako je bilo sve do proglašenja pandemije koronavirusa sredinom ožujka, koja je egzistencijalno ugrozila mnoge, pa i glazbenike. Tako i Vitasovića, koji je, usput, odlukom predsjednika države 1997. dobio 'Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića' za osobit doprinos kulturi Hrvatske.

Kolikogod duhovita i ironična, vaša posljednja poruka na Facebooku nosi u sebi prije svega nezadovoljstvo, bijes, nemoć, a ni očaj se ne čini preteškom riječju, zar ne?

- Ironična je i cinična, ali je živa istina. Otkad se bavim ovim poslom, još dok sam bio mlad, znali bi se dogoditi ovakvi dijalozi: "'Lijepo sviraš, ali što radiš?' 'Sviram'. 'Da, ali što radiš, osim što sviraš?' 'Sviram, profesionalno sviram'". I kad sam se oženio, punica i punac su se čudili da živim od sviranja, iako sam tada već bio popularan. Nije im bilo jasno. Danas se pokazalo da su bili u pravu jer kad se dogodi izvanredno stanje kao ovo s koronom, bolje je imati i neku drugu varijantu, pogotovo ako si na državnim jaslama, imat ćeš plaću… A nas muzičare su zaboravili, poručuje vitasović za Glas Istre.

Koliko su pomogle cehovske organizacije?

- Hrvatska glazbena unija dala je jednokratnu pomoć određenom broju glazbenika koji su dali zahtjev. Ja jesam član HGU-a, ali sam već 20 godina u statusu slobodnog umjetnika i od Ministarstva kulture sam dobio pomoć za ožujak i travanj i više ništa, jer nemaju više sredstava. Neću od njih dobiti ništa za svibanj, lipanj i srpanj, a neću dobiti ništa ni ubuduće. U ovom sam mjesecu imao dogovorena tri koncerta, ali su otkazana, i to ne zato što je tako naložio stožer, već zato što su ih odgodili organizatori, plašeći se da neće ispuniti mjere ili da neće ljudi doći. Opća je panika! Četiri mjeseca smo doma, razočarani, ne znamo kako dalje. Ja i četiri moja glazbena suradnika. A svi profesionalci koji žive od toga. Meni ministarstvo plaća radni staž i 'zdravstveno'. Nije da sad Vitasović kuka, teško je svima… A najavljuju da će biti još gore. Pitanje je kako će svi glazbenici preživjeti jesen i zimu, ako se nešto ne promjeni.

- Što vas posebno nervira? Stadion u Osijeku neki dan s krcatim velikim dijelovima tribina, idu Dubrovačke ljetne igre, ali ne i Pulski filmski festival koji je razdvojio sjedala, dok su na pulskom korzu krcati kafići, pustit ćemo sad po strani turbo folk…

- A jučer se održao i glazbeni festival u Splitu. U redu, s manje ljudi, ali opet je išao. Dalmatinci mogu, a Pulski filmski festival u Areni ne može. To je po meni šikaniranje! Ne znaš tko je gori, idu mi na živce i istarski i nacionalni stožer. Kad su bili izbori, otvorili su istočne granice, a sad ih zatvaraju. Na početku su stožeri govorili da ne trebaju maske, ne želeći priznati da je država koju predstavljaju odgovorna što je nestalo maski i što nisu otkupili dovoljno maski za sve građane, što su nestale s tržišta i stostruko poskupjele, a danas govore da su maske nužne. Jadno! Stožeri redovno primaju plaću, a trebali bi volontirati kad se već nama oduzima pravo na rad. Znam da je viša sila, ali političari si još i dižu plaću… S druge strane, ispast će da napadam dobre članove stožera. Nisu oni krivi. Bolest je to. Napadam institucije.

Što činiti?

- Kad smo mi glazbenici stožeru nebitni, predlažem, uz solidarnost svih radio postaja, TV-a i ostalih medija da svoje programe realiziraju bez glazbe određeno vrijeme. Više dana. Pa da vidimo kakav je svijet bez glazbe. Kad smo nebitni već pet mjeseci, onda se ugasimo svi! Neka puštaju stranu glazbu. Treba organizirati koncert na trgu cijeli dan. Od podne do ponoći kad sve ovo završi. 'Band aid' sa svim glazbenicima.

Zašto ne inicirate osnivanje sindikata glazbenika? Mislim da bi i vas osobno puno kolega u Zagrebu i cijeloj zemlji prihvatili kao vjerodostojnog i poštenog lidera?

- Ne mogu sam. I loš sam u verbalnoj komunikaciji; lakše mi je pisati. Mozak mi je sporiji, nisam lucidan. Probali smo se organizirati, čak smo imali jedan miting s Brunom Bulićem prije deset godina, ali niš. Ima tu zavisti, svega, a ja za to nisam.

Doživljavaš posljednjih godina revival; slušaju te i traže nove generacije?

- Posljednje tri-četiri godine jako je dobro krenulo. Bio sam jako zadovoljan. Čak je i ova godina krenula dobro. I moje je zdravlje krenulo nabolje; baš sam bio sretan. Ovo me sada presjeklo. Teško se snalazim. Ne govorim ovo samo u svoje osobno nego i u ime svojih kolega. Ne znamo što raditi i kako se organizirati. Svjesni smo da je teško svima, i bivšim radnicima Uljanika. Nije glazbenicima najteže, no mi dobijemo honorare jedino ako sviramo uživo. Ponavljam, ako se ovo s koronom ne završi za mjesec-dva, bit će jako, jako loše. Ponavljam, ne bih htio da ispadne da Vitasović kuka. Teško je penzionerima, nezaposlenima, ovo je čista katastrofa. Pola zemlje je otišlo van. Ja mogu ići na njivu, ali na koju njivu; 40 godina sam na sceni. Kad ti ovako nešto naprave, to je kao da ti uzmu dušu! To je nevjerojatno. Ne znam kako naprijed.

Prilično loš tretman prema umjetnicima?

- Sad se moglo vidjeti koliko su umjetnost i kultura nebitni u ovoj državi. Važniji su im izbori, važnije su im krađe, a nas su zaboravili. Shvatio sam koliko smo kao glazbenici nebitni. Nas pjevače trebaju samo za neke pizdarije. Izuzev njih troje-četvero koji su dobro plaćeni, nas ostale plaćaju koliko nas plaćaju, a sad u korona krizi je još gore. Ne postoji nikakav fond za nas; nemamo sindikat koji bi bio pravi sindikat. Nitko nas ne štiti. Teško je bilo očekivati ovakvu situaciju. Pa i ti si isto glazbenik, ali si u novinama pa se krpaš... Ma bit će na kraju sve u redu.

Tagovi: Alen Vitasović, Nacionalni stožer, Hrvatska glazbena unija, Splitski festival, Pula Film Festival, Bruno Bulić, Orbanići, Livio Morosin
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE