GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima

Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.

Odluku o tome donijela je na sjednici u ponedjeljak, a potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija.

"Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima", rekla je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna i u vrijeme pandemije te potresa.

Hrvatskome saboru Vlada je s današnje sjednice uputila Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a temeljem zaključka Sabora koji je Vladu zadužio da mu to izvješće podnosi tri puta godišnje, dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, donesena 11. ožujka prošle godine.

U izvješću se detaljno navode i obrazlažu učinci provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, vezano uz suzbijanje epidemije bolesti covid-19

"Predmetnim izvješćem izlažu se učinci provedbe mjera u području zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva i društvenih djelatnosti, provedbe ostalih mjera javnozdravstvene zaštite, mjera u obveznom zdravstvenom osiguranju, znanosti i obrazovanju, unutarnjim poslovima, sanitarno-inspekcijskom nadzoru te ostali učinci postignuti mjerama iz Zakona", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tagovi: potpore samostalnim umjetnicima, Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE