GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb Film Festival u svom punoljetnom izdanju od 8. do 15. studenog

Zagreb Film Festival u svom punoljetnom izdanju od 8. do 15. studenog
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagreb Film Festival (ZFF), koji ove godine ulazi u 'društvo punoljetnih', održat će se od 8. do 15. studenog, zbog pandemije u nešto smanjenom izdanju, ali na više lokacija - u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju suvremene umjetnosti i online.

Svoj će 18. rođendan ZFF proslaviti uz filmske projekcije u Zagrebu, ali i programom ZFF putuje u nizu hrvatskih gradova s presjekom najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta, najavljeno je.

Glavni natjecateljski program donosi izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje festival sustavno prati od njihovih početaka.

Zasad je objavljeno da će se u glavnom programu prikazati srpski film "Oaza", čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih novih autora regionalne filmske scene, zapažen po debitantskom filmu "Barbari" iz 2014., nagrađenom u Karlovim Varima,

Svjetsku premijeru film je imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label).

Riječ je o neobičnoj ljubavnoj priči iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, te je i "bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe".

U središtu su štićenici doma, Marija, Dragana i Robert koji se upleću u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije.

Naslovne uloge redatelj je povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, a glume još Goran Bogdan i Maruša Majer.

Obujam festivala smanjen, ali ne i broj novih filmova poznatih autora

Sa ZFF-a ističu da, iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti.

Tako će se u natjecateljskom programu Ponovno s nama prikazati čak 10 ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

"Novi poredak" distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca, koji se na ZFF-u predstavio filmom "Nakon Lucije" 2013.

Nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom taj se film naziva autorovim dosad najpolitičnijim i najprovokativnijim ostvarenjem. Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka, napominje se u najavi.

Na festival stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi već prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.).

Njegova "Jeka" poetični je mozaik islandske zime sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson.

Film "Velika slova" novo je ostvarenje Radua Judea, jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice, laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.)

Temeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi Gianine Cărbunariu, film seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.

Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima. Paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu.

Tagovi: Zagreb Film Festival, Ivan Ikić, Michel Franco, Goran Bogdan
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE