GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka filharmonija od petka ponovo u Lisinskom

Zagrebačka filharmonija od petka ponovo u Lisinskom
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 22:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije vraća se nakon više od godinu i pol dana u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje će u petak, 24. rujna, pod ravnanjem maestra Dawida Runtza svoju novu sezonu otvoriti s repertoarom Moniuszkoa, Mozarta i Mahlera.

Nakon dugo vremena i svladanih svakojakih prepreka, od pandemije do potresa, Zagrebačka filharmonija vraća se u svoj dom, hram glazbe, Dvoranu Lisinski, gdje od sada svakog tjedna nastavlja sa svojim ciklusima, priopćeno je.

U novoj sezoni pod geslom "Glazba uvijek pronađe put" Filharmoničari najavljuju neprekinuti niz klasičnih i cross-over koncerata vođenih renomiranim umjetnicima na najvišoj umjetničkoj razini, a otvorit će ju, u petak 24. rujna, s Mazurkom iz opere Halka Stanisława Moniuszkoa, 40. simfonijom u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta te 1. simfonijom u D-duru, Titan, Gustava Mahlera.

Izvedbom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, koji je za ovu prigodu odabrao Mozartovu i Mahlerovu simfoniju kao pokazatelj razvoja u komponiranju simfonija u Beču, u rasponu od 100 godina.

Stanisław Moniuszko poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski majstor skladateljskog pera, stoji u najavi. "Halka" je smatrana jednom od njegovih najvećih opera, a Mazurka, kao tipični poljski ples, najbolji je uvod i pozdrav novog šefa dirigenta iz Poljske, dodaje se.

40. simfonija u g-molu, intenzivno je osjećajna i tragičnog tona i nedvojbeno jedna od Mozartovih simfonija kojima se najviše divio. Skladba postoji u dvije verzije te je napisana 1788. godine. 1. simfoniju u D-duru, koju su prve dvije izvedbe opisivale kao simfonijsku pjesmu a Mahler u svojim pismima gotovo uvijek nazivao simfonijom, skladatelj je izvodio više nego bilo koje od svojih kasnijih djela.

Dan iza premijernog koncerta, 25. rujna, Zagrebačka filharmonija gostuje u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, a dan kasnije, u nedjelju 26. rujna, Orkestar će dvadeseti put zaredom gostovati u Vukovaru. S posebnim poštovanjem prema značenju Vukovara u recentnoj hrvatskoj povijesti, šef dirigent Dawid Runtz odlučio je pokloniti ovaj nastup gradu heroju.

Tagovi: Zagrebačka filharmonija, KD Vatroslav Lisinski
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE