GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja putovanje Galaksijom Bowie

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja putovanje Galaksijom Bowie
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kinoteka nastavlja svoje putovanje Galaksijom Bowie, filmovima u kojima, najavljeno je iz tog zagrebačkog kina, ludilo nije prikazano samo kao bolest, nego kao specifičan pogled na stvarnost.

Posebni program posvećen Davidu Bowieu otvara 12. listopada "Kabinet doktora Caligarija", klasik njemačkog ekspresionizma koji je na njega ostavio veliki utjecaj još dok je bio dječak.

"Bowie se u svojim nastupima često vraćao ikonografiji i temama njemačkog ekspresionizma i prve filmske avangarde, među ostalim i nadrealističkom klasiku 'Andaluzijski pas' Salvadora Dalíja i Luisa Buñuela, koji se prikazuje prije Caligarija", napominje se u najavi.

Slijedi projekcija "Čovjeka slona" Davida Lyncha, biografske drame smještenu u viktorijanski London, koja je uvelike inspirirana ekspresionističkom estetikom.

Film se kroz priču o mladiću s neobičnim tjelesnim deformacijama bavio odnosom identiteta i tijela, osobnosti i pojavnosti, još jednom temom bliskom Bowieju.

"Stoga možda nije ni neobično da je Bowie s velikim uspjehom igrao Merricka u kazalištu, dok se Lynchev film prikazivao u kinima", dodaje se.

U petak je na programu "Jubilej", kultni film Dereka Jarmana u kojem se pojavljuju brojne punk ikone, a autor glazbe je Bowiejev suradnik Brian Eno.

Tjedan zaključuje "Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom" prequel nadrealističke serije Davida Lyncha i Marka Frosta, gdje David Bowie ima kratku, ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta koji se materijalizira u jednoj od mnogih razina stvarnosti tog uznemirujuće zabavnog psihološkog trilera.

Za obožavatelje proslavljenog glazbenika tu je i "Moonage Daydream", dokumentarac Bretta Morgena, koji kroz obradu bogatog arhivskog materijala nudi specifičan pogled na njegov život.

Od noviteta u kinu Kinoteka prikazuje se i "Illyricvm", dugometražni igrani prvijenac Simona Bogojevića Naratha, priča o rimskom vojniku koji tijekom skupljanja poreza dolazi u sukob s lokalnim ilirskim plemenima.

Na repertoar stiže i "Nije loše biti čovjek", novi film Dušana Kovačevića, komedija s elementima trilera, koja kroz humor postavlja i neka važna životna pitanja.

Od novijih filmova igraju još romantični triler "Dvostruka prijevara" Parka Chan-wooka, komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, duhovita priča o odrastanju "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića i novi film austrijskog redatelja Ulricha Seidla "Rimini".

Matineja donosi film "Malci 2", priču o djetinjstvu simpatičnog zlikovca iz naslova.

Tagovi: Kinoteka, galaksija Bowie, David Bowie, David Lynch, Brian Eno
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE