GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče

ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Filmom "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik u nedjelju, 13. lipnja, u zagrebačkom Kinu SC otvara se sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Ovjenčan brojnim nagradama, među kojima su i one sa Sundancea i festivala u Seattleu, taj opservacijski dokumentarac prati samohranu majku koja sa svoje četvero djece živi u ratnoj zoni na istoku Ukrajine i snima film temeljen na svakodnevici.

"Ovo evokativno djelo s pacifističkom porukom, nazvano po stihu nadrealističkog pjesnika Paula Eluarda, pokazuje kako filmski medij i umjetničko izražavanje može postati moćno sredstvo za prevladavanje apsurda rata", ističe se u najavi.

Dugometražni debi te mlade redateljice, scenaristice i književnice, koja će film uživo predstaviti publici ZagrebDoxa, dio je međunarodne konkurencije, gdje se natječe za glavnu nagradu Veliki pečat.

Ista nagrada dodijelit će se i najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji, dok će Mali pečat biti dodijeljen redateljici ili redatelju do 35 godina starosti.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati trinaest hrvatskih filmova te niz ostvarenja koja u Zagreb stižu s festivalskih turneja, poput onih Aija Weiweija, Viktora Kosakovskog i Avija Mograbija, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mojoj generaciji koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Tijekom osam festivalskih dana ukupno će se prikazati 84 dokumentarca u 12 programa, u Kinu SC, MM centru i Teatru &TD. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuju se filmovi iz programa Triler Dox.

Održat će se i retrospektivni program "Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom", koji će biti dostupan i za online gledanje, okrugli stol o ulozi i dosezima redateljica u domaćoj dokumentarnoj produkciji, te prikazati unaprijed snimljeno majstorsko predavanje švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua.

"Nagrađivani autor, jedan od najzanimljivijih i najkontroverznijih europskih umjetnika koji je krajem prošlog mjeseca postavio i svoju novu predstavu u koautorstvu s mladom literarnom zvijezdom Édouardom Louisom, u razgovoru sa selektorom i filmskim kritičarem Vladanom Petkovićem govorit će o svom stvaralačkom fokusu na neka od akutnih problema današnjice", najavljeno je.

Predavanje će se održati nakon projekcije njegovog najnovijeg filma "Novo evanđelje", a ostala tri naslova iz njemu posvećenog retrospektivnog programa moći će tijekom festivala pogledati online.

U fokusu Autorske večeri bit će Rajko Grlić, predsjednik Međunarodnog žirija nadolazećeg ZagrebDoxa, koji će u MM centru posjetiteljima otkriti i zašto snimao dokumentarac o Edi Murtiću.

ZagrebDox Pro ugostit će i koordinatoricu industrijskog programa Međunarodnog festivala u Lisabonu Doclisboa Glendu Balucani i Miguela Ribeira iz festivalske direkcije koji će u Galeriji SC predstaviti program Nebulae namijenjen umrežavanju filmskih profesionalaca.

Fotografija: Samir Cerić Kovačević

Tagovi: ZagrebDox, Nenad Puhovski, Zemlja je plava poput naranče, Ai Weiwei, Viktor Kosakovski, Irina Cilik
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE