GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Manifest i Van prostora i vremena ovogodišnji laureati festivala

ZagrebDox: Manifest i Van prostora i vremena ovogodišnji laureati festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Film "Manifest" autora pod pseudonimom Angie Vinchito osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Van prostora i vremena" Nikolausa Geyrhaltera u regionalnoj konkurenciji 19. ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada.

“Gledanje ruskih tinejdžera na YouTubeu 68 minuta možda i ne bi bilo nešto što želite gledati na ekranu, ali jednostavan filmski stil i sadržaj Manifesta čine šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima”, ističe se u obrazloženju međunarodnog žirija, u kojem su bili Igor Bezinović, Zdenka Gold i Peter Jaeger.

"Kad gledam 'Manifest' i isječak zahvale za nagradu sramim se što sam čovjek, ali kao čovjek koji je s kolegama i kolegicama omogućio da se ovaj glas čuje osjećam se ponosno", rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

"Osjećam se ponosno i zato što smo barem u nekoj mjeri ispunili obećanje da festival vratimo onome što je bio prije pandemije, da mu damo širinu, vratimo popularnost i ono mjesto u hrvatskoj kulturi koje smatramo da zaslužuje", dodao je

Žiri regionalne konkurencije (Barbara Orlicz-Szczypuła, Steve Rickinson i Corina Schwingruber Ilić) ustvrdio je za "Van prostora i vremena" da je umjetničko djelo koje potiče na razmišljanje i potrebom za hitnim rješenjima, te daje jedinstvenu perspektivu stvarajući distancu između gledatelja i problema, otkrivajući čudnu prirodu otpada.


Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su filmovi "Alis" Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka te "Susjed Abdi" Douwea Dijkstre, a u regionalnoj hrvatsko-nizozemski "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran i "Između revolucija" Vlada Petrija.

"Horror Vacui" Borisa Poljaka osvojio je Mali pečat za najbolji kratki film u kojem autor, ustvrdio je žiri - Ivan Ramljak, Christine Camdessus i Andrej Korovljev, pažljivo izgrađenim dugim statičnim kadrovima promatra prikaz vojne moći, ne znajući da se radi o zloslutnom predosjećaju.

Posebna priznanja te kategorije dobili su "Izlazak" Evgenie i Maxima Arbugaeva i "Susjed Abdi" Douwea Dijkstrea.

Nagrada Movies That Matter pripala je, po izboru žirija (Luca D'Introno, Tvrtko Jakovina i Snježana Pavić) filmu "Manifest", a posebno priznanje "Dezerterima" Damira Markovine.

Mladi žiri, Joren Slaets, Sigal Yehuda i Biljana Tutorov Mali pecˇat za najbolji film autora do 35 godina dodijelili su "Prizorima s mojim ocem", a posebna priznanja filmovima "Vrata sna" Negin Ahmadi i "Divlje ranjene životinje" Jakoba Pagela Andersena.

FIPRESCI nagradu žiri - Josip Jurčić, Maximilian Schäffer i Ana Šturm uručili su autoru mađarsko-hrvatskog filma "U posjeti Fortuni" Mátyásu Kálmánu, koji je "lako mogao biti senzacionalistički pogled na staru priču o tome kako novac ne donosi sreću, no umjesto toga je racionalan portret temeljne ljudske potrebe za ljubavlju i prihvaćanjem."

Učenici Prve privatne gimnazije Zagreb dodijelili su Nagradu Teen Dox filmu "Iza pozadine" pseudomarksističke medijske gerile Total Refusal, a posebno priznanje filmu "Napušteni u Toljatiju" Laure Sisteró.

Nagrada Počasni Pečat, koju dodjeljuje direktor festivala Nenad Puhovski, pripala je talijanskom redatelju Gianfrancu Rosiju, koji je za opus od devet filmova osvojio 30-ak nagrada, među kojima i glavne u Veneciji i Berlinaleu.

Nagrada publike znat će se u nedjelju, kada će se tradicionalno prikazati nagrađeni filmovi, u programu The Best of Fest.

Tagovi: ZagrebDox, Angie Vinchito, Igor Bezinović, Zdenka Gold, Peter Jaeger
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE