GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Više od stotinu filmova u 17 programa

ZagrebDox: Više od stotinu filmova u 17 programa
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 21:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u 16. izdanju, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb - Branimir mingle mallu, donosi više od stotinu dokumentarnih filmova u 17 programa, od kojih se 34 natječe u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

"Kao i uvijek pripremili smo velik i bogat program sa 112 filmova, koji su dobili brojne nagrade, od Oscara, Sundancea do Venecije i Berlina, a tu je i niz malih, novih i nepoznatih filmova. Siguran sam da će svatko naći nešto za sebe", rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski u utorak na konferenciji za novinare.

ZagrebDox se ove godine održava u novom terminu, sredinom ožujka, te na novoj lokaciji, u pet dvorana s gotovo pedeset posto većim kapacitetom, zbog čega se Puhovski nada da će biti manje žalbi da nema karata te da će svi moći pogledati filmove koje su pripremili.

Dodaje kako najnoviji, nagrađivani dokumentarni hitovi i intimistički, 'neotkriveni' filmski dragulji koji suočavaju gledatelje s problemima današnjice, zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, upoznaju nas s inspirativnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini.

"ZagrebDox je uvijek surađivao s domaćim autorima, smatramo to obvezom, pa imamo 37 hrvatskih filmova, od kojih polovica pripada programu koji tematizira hrvatske dokumentaristice u zadnjih pedeset godina", napomenuo je.

Producentica festivala Lucija Parać rekla je da će festival ugostiti i brojne filmaše koji će nakon projekcija na Q&A reći nešto više o svojim filmovima.

"Nastavljamo i s tradicijom da u dnevnim terminima međunarodnu i regionalnu konkurenciju prikazujemo besplatno, te da dan nakon zatvaranja festivala, u nedjelju, 22. ožujka, u programu The Best of Fest prikazujemo nagrađene filmove i one koji su izazvali veliko zanimanje publike", najavila je.

Konkurencija sa živopisnim likovima i odvažnim pričama

Ovogodišnja konkurencija donosi odvažne priče, predstavlja živopisne likove i daju svježi pogled na aktualne teme.

Uz za Oscara nominirane filmove "Za Samu" Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa te "Bolnica ispod zemlje" Ferasa Fayyada, međunarodna konkurencija donosi niz festivalskih uspješnica.

Pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), film "Šaptom" redateljskog tandema Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández, govori o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a laureat tog festivala u srednjometražnoj sekciji, "Začarani krug" iranskog redatelja Jalala Vafaeija, opisuje se kao dirljiv portret autorove obitelji koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom.

Nagradu na IDFA-i dobio je i iranski filmski veteran Mehrdad Oskouei za potresan film "Sjene bez sunca", koji govori o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga i očeva.

Posebno priznanje u Amsterdamu osvojio je još jedan film iz ZagrebDoxove međunarodne konkurencije - debi mladog ruskog redatelja Ilje Povolockog, "Pjena", studija male zajednice "subpolarnih kauboja" koji žive u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora.

Dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX, "Švedsko ljeto" Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju nazvao suvremenom švedskom verzijom Tarkovskog, prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandinaviji.

Poljski film "Vjetar. Dokumentarni triler" redatelja Michała Bielawskog razvija se pak u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjetru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale.

Tu su i "Uzorno vladanje" Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig te "Neznanac" švedskog redatelja Mikela Cee Karlssona.

Film "Odvjetnica", za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche primio brojne nagrade, prikaz je kontroverzne izraelske odvjetnice Lee Tsemel, poznate po borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika.

Mladi američki redatelj Luke Lorentzen u filmu "Ponoćna obitelj", nagrađenom priznanjem za kameru na Sundanceu, pridružuje se meksičkoj obitelji na noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica.

Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan film "Umjetnica i lopov" Benjamina Reeja, emotivna priča o neobičnom prijateljstvu, a nagradom festivala u Locarnu "Pustinjska ulica 143" Hassena Ferhanija, intiman dokumentarac o malom caféu usred Sahare.

Poprište filma "Bogovi Molenbeeka" finske redateljice Reette Huhtanen, briselska je četvrt poznata po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama, a njezini su protagonisti dvojica dječaka iz različitih kulturoloških sredina.

Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su obiteljske drame "Naslijeđene sjene" Susanne Kovács, dok nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem KVIFF-u, film "Besmrtni" Ksenije Ohapkine razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na svakodnevicu.

Regionalna konkurencija sa šest hrvatskih filmova

U kategoriji regionalne konkurencije šest je hrvatskih filmova, od kojih pet na festivalu ima svjetsku premijeru.

Uz film "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić, prikazan na Sarajevo Film Festivalu, tu su nova ostvarenja Nevena Hitreca (Povuci – potegni), Branka Ištvančića (Anonimno jato), Damira Čučića (Kisik dušik) i Đure Gavrana (Jedna od nas), kao i dokumentarni prvijenac Ivane Marinić Kragić "Nun of Your Business".

U srpsko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji nastao je film "Govori da bih te vidio" Marije Stojnić, o Zvučnim krajolicima Radio Beograda, dok bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić dolazi s filmom "U zraku", intimnim ostvarenjem o sekundarnim žrtvama rata.

Temom sjećanja i ratne traume bavi se i mađarsko ostvarenje "Euforija postojanja" redateljice Réke Szabó, osvajač Grand Prixa u Locarnu i drugih nagrada.

"Bugarski san" Srđana Šarenca govori o njemačkoj umirovljenici koja zbog nemogućnosti da ostvari komforan život u rodnoj državi odlazi u Bugarsku, a trećom dobi, svakodnevicom dviju starica na izoliranim obroncima istočne Bosne bavi se poetični "A sad se spušta veče" Maje Novaković.

Talijanski redateljski dvojac Damiano Giacomelli i Lorenzo Raponi u filmu "Siddhartha" slijedi priču o ocu i sinu koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabačenom talijanskom selu, a s obitelji koja živi u napuštenom rezervatu, nadomak Bukurešta, gledatelje će upoznati dokumentarac "Naš dom u divljini" Radua Ciorniciuca.

Film "Kretnje obližnje planine" Sebastiana Brameshubera, kroz priču o nigerijskom migrantu koji popravlja automobile promišlja mjesto pojedinca u globalnoj ekonomiji, Alexander Nanau u filmu "Colectiv" slavi istraživačko novinarstvo na primjeru razotkrivanja korupcije u rumunjskom zdravstvenom sustavu.

Redateljice Vanja Dimitrova i Natasha Dimitrievska svoje su ostvarenje "Zauzdane oluje" smjestile među zatvorenice i pacijente psihijatrijske bolnice, a Siniša Gačić u okruženje talijanske mafije, u filmu "Kći Camorre".

Tri retrospektive - Lucy Walker, hrvatske dokumentaristice, Goran Dević

Uz konkurenciju, priredit će se uobičajeni službeni programi Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox, a u sklopu programa Factumentarci prikazat će se film "Djeca tranzicije" prerano preminulog Matije Vukšića.

Novost su posebni programi Eko Dox, posvećen posljedicama globalne ekološke krize, te Filmaši o filmašima, u kojem uspješni redatelji portretiraju velike svjetske filmske umjetnike.

Priređene su tri retrospektive - ona Lucy Walker uključuje osam ostvarenja britanske redateljice koja ima osvojene Emmyje i nominacije za Oscara, program Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom, koji u selekciji Diane Nenadić daje pregled domaće dokumentarne produkcije tijekom pet desetljeća, dok je autorska večer posvećena Goranu Deviću.

Uz Veliki pečat za koji se 17 filmova natječe u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije, dodjeljuje se i nagrada Mali pečat, najboljem filmu autora do 35 godina.

Program ZagrebDox Pro donosi nekoliko događanja otvorenih za javnost, među kojima su i masterclassovi redateljica Dane Budisavljević i Lucy Walker, a posebna događanja u sklopu programa ZagrebDoXXL razgovore o pojedinim temama što ih otvaraju ostvarenja iz filmskih programa ZagrebDoxa – od migrantske krize, preko cijepljenja djece, pa do gentrifikacije i klimatskih promjena.

Prodaja ulaznica počinje početkom ožujka, ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Generalni sponzor je Hrvatski telekom.

Tagovi: ZagrebDox, Nenad Puhovski, Goran Dević, Lucija Parać, Ilja Povolocki, Waad al-Kateab, Edward Watts, Slađana lučić, Neven Hitrec, Branko Ištvančić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE