GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZAMP: Naknade za autorska glazbena prava možda i 50 milijuna kuna manje

ZAMP: Naknade za autorska glazbena prava možda i 50 milijuna kuna manje
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Naknade za autorska prava koja za glazbene autore i nositelje prava prikuplja ZAMP lani su prvi puta prešle 140 milijuna kuna, no zbog epidemije koronavirusa ove godine bi ti prihodi mogli pasti do 40 posto, odnosno za čak oko 50 milijuna kuna, izvijestili su iz ZAMP-a.

''Nažalost, iz perspektive lipnja 2020., kada u Hrvatskoj već tri mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih i drugih kulturnih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima jer je jasno da će prihodi svih kreativnih i kulturnih industrija, pa i oni temeljeni na autorskom i srodnim pravima, u ovoj i sljedećoj godini drastično pasti. Po sadašnjim procjenama, pad prihoda iznosit će 40 posto ili 30 posto u veoma optimističnom scenariju, bez potencijalnog drugog vala koronavirusa'', kazao je za Hinu glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović.

Prvi put lani za raspodjelu osigurano više od 100 milijuna kuna

Iz službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ističu da najveći dio naknada za autorska prava dolazi u ime autorskih muzičkih prava za svjetske i domaće autore i nositelje prava na glazbu te je po prvi put lani za raspodjelu bilo osigurano više od 100 milijuna kuna, točnije 101.5 milijuna kuna.

S druge strane, ZAMP je za ta prošlogodišnja autorska prava prikupio čak 141.4 milijun kuna što, kako u toj službi ističu, predstavlja mali, ali pouzdan rast od 2,76 posto u odnosu na 2018. Napominju i da se razlika između prikupljenih i ''osiguranih'' iznosa odnose na socijalne i kulturne projekte Hrvatskog društva skladatelja i za troškove ostvarivanja prava.

Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja nedavno je završila i obračun autorskih honorara za tzv.''mala prava'', odnosno prava javnog priopćavanja glazbenih djela, za drugu polovicu prošle godine.

Obrađeno je korištenje ukupno 222.844 djela koja su tijekom obračunskog perioda zabilježila više od 8.5 milijuna izvođenja na radijskim i televizijskim postajama te koncertima i priredbama. U ovom obračunu sudjelovalo je ukupno 105.323 domaćih i stranih autora i nositelja prava, izvijestili su iz ZAMP-a

''Aktualni obračun jedan je od najzahtjevnijih u novijoj povijesti HDS ZAMP-a budući da je poslovanje službe posljednjih mjeseci bilo izrazito otežano, uz rad od kuće i osiguravanje odgovarajuće IT podrške'',izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec dodavši i kako će isplata nakon obračuna imati i značajnu ''socijalnu'' komponentu za glazbenike teško pogođene koronakrizom.

''Ovi iznosi svakako će ublažiti period bez prihoda od koncerata za brojne glazbenike i članove HDS-a, no već sad, nažalost, moramo upozoriti kako će naredni obračun malih prava, onaj u prosincu 2020., biti znatno manji zbog pada prihoda tijekom koronakrize i nemogućnosti rada brojnih objekata koji koriste glazbu'', zaključio je Marčec.

Pad prihoda u travnju čak 72 posto

Po podacima ZAMP-a, ukupni prihodi iz svih njihovih izvora već su u ožujku ove godine pali 30 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Travanj je, ističu, bio još gori - uz potpuni izostanak glazbenih događanja, koncerata i festivala i izostanak plaćanja licenci za glazbu od većine poslovnih korisnika, pad prihoda u odnosu na travanj 2019. iznosio je čak 72 posto.

No, s druge strane, u ZAMP-u ističu i njihove odluke potpore korisnicima glazbenih djela - ugostiteljskim objektima, hotelima, teretanama i različitim uslužnim djelatnostima ''imajući u vidu posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom''.

Navode da za razdoblje od 15.ožujka, u kojem navedeni korisnici u Hrvatskoj nisu poslovali i nisu koristili glazbena djela, nema zaduženja niti obveze plaćanja naknade za glazbenu licencu. Osim toga, za prvih 14 dana ožujka za korisnike koji su radili otežano odobren je popust od 50 posto, koji se može platiti u tri mjesečne rate. Za travanj i od 1. svibnja do datuma ukidanja mjera naknada se ne naplaćuje, a od tog datuma odobrava se popust od 25 posto.

Zaključno, svi korisnici na području Zagreba koji zbog potresa nisu mogli nastaviti s radom u potpunosti su izuzeti od plaćanja naknade. Iz ZAMP-a pozivaju sve vlasnike objekta na koje se odnosi zadnja mjera da ih pismeno kontaktiraju na posl-zg@hds.hr

Tagovi: Milan Majerović Stilinović, ZAMP, Nenad Marčec
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE