GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZAPRAF za transparentno uređenje odnosa izvođača i diskografa

ZAPRAF za transparentno uređenje odnosa izvođača i diskografa
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) uputila je apel ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojim traži bolje i transparentnije uređivanje odnosa između umjetnika izvođača i diskografa.

Iako je u Saboru najavljeno održavanje tematske sjednice unutar saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano za uređivanje odnosa između dvije skupine nositelja prava, umjetnika-izvođača i diskografa, u okviru novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, niti mjesec dana nakon saborske rasprave sjednica nije zakazana, ističu u ZAPRAF-u.

Podsjećaju da se tijekom saborske rasprave postavilo pitanje pravične raspodjele naknada od digitalnih prava između umjetnika-izvođača i diskografa, ali su se pritom iznosile "određene ograničene, površne, netočne i nepotpune informacije, sa ciljem promicanja interesa izvođačkih organizacija na štetu umjetnika-izvođača i svih ostalih dionika glazbene industrije".

O uređenju tih odnosa već se detaljno raspravljalo unutar radne skupine za izradu prijedloga novog zakona u čijoj su raspravi sudjelovali svi dionici glazbene industrije, navode u ZAPRAF-u.

Tijekom javne rasprave donesen je zaključak da će umjetnici-izvođači svoja digitalna prava i dalje moći ostvarivati prema trenutno važećem zakonskom modelu, a imaju potpunu slobodu izbora hoće li prava ostvarivati individualno ili kolektivno.

Iako nema potrebe da se o tom pitanju ponovno raspravlja, ipak smo kao nositelji glazbene industrije u Hrvatskoj spremno prihvatili prijedlog za održavanje izvanredne tematske sjednice, te smo bili spremni jasno izložiti sve argumente i potencijalne opasnosti do kojih bi došlo uvođenjem drugačijeg modela poslovanja jer bi on podrazumijevao oduzimanje prava na slobodu izbora umjetnika-izvođača, kažu u ZAPRAF-u.

"Stoga postavljamo pitanja: Zašto se bježi od transparentnosti i točnog informiranja umjetnika-izvođača? Hoće li konačan prijedlog zakona i dalje osiguravati slobodu izbora umjetnika-izvođača ili će se promijeniti na njihovu štetu zbog pojedinih interesnih skupina i pojedinaca, koji možda vide svoj dugoročni životni interes, a sjede u Saboru? Je li na pomolu još jedna korupcijska afera u kojoj će dugoročno poslovno ispaštati ne samo umjetnici-izvođači već i cijela industrija?".

Apel s tim pitanjima uputili su i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, te čekaju na njezine poteze. Vjerujemo da će djelovati s europskom praksom, poručuju iz ZAPRAF-a.

Tagovi: ZAPRAF, Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Nina Obuljen Koržinek
PROČITAJ I OVO
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
PROBLEMI
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
ZAGREB - Legendarni šibenski pjevač prije dva dana zatražio je medicinsku pomoć. Trenutno se nalazi u splitskoj bolnici na Firulama, a sada je potvrđeno kako se radi o upali pluća.
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
FILM
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za kraj studenog program filmova proslavljenog književnika za kojega je manje poznato da je uz uspješnu literarnu karijeru radio i na filmu - Ephraima Kishona.
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
MMSU
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
ZAGREB - Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica.
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
IZLOŽBE
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u srijedu, u organizaciji s Fondacijom Murtić izložbu grafika Ede Murtića, što je i završnica svečanog obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja.
Ksenija Marinković nova predsjednica HDFD-a
IZBORI
Ksenija Marinković nova predsjednica HDFD-a
ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je na redovnoj skupštini glumicu Kseniju Marinković za svoju novu predsjednicu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE