GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZAPRAF za transparentno uređenje odnosa izvođača i diskografa

ZAPRAF za transparentno uređenje odnosa izvođača i diskografa
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) uputila je apel ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojim traži bolje i transparentnije uređivanje odnosa između umjetnika izvođača i diskografa.

Iako je u Saboru najavljeno održavanje tematske sjednice unutar saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano za uređivanje odnosa između dvije skupine nositelja prava, umjetnika-izvođača i diskografa, u okviru novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, niti mjesec dana nakon saborske rasprave sjednica nije zakazana, ističu u ZAPRAF-u.

Podsjećaju da se tijekom saborske rasprave postavilo pitanje pravične raspodjele naknada od digitalnih prava između umjetnika-izvođača i diskografa, ali su se pritom iznosile "određene ograničene, površne, netočne i nepotpune informacije, sa ciljem promicanja interesa izvođačkih organizacija na štetu umjetnika-izvođača i svih ostalih dionika glazbene industrije".

O uređenju tih odnosa već se detaljno raspravljalo unutar radne skupine za izradu prijedloga novog zakona u čijoj su raspravi sudjelovali svi dionici glazbene industrije, navode u ZAPRAF-u.

Tijekom javne rasprave donesen je zaključak da će umjetnici-izvođači svoja digitalna prava i dalje moći ostvarivati prema trenutno važećem zakonskom modelu, a imaju potpunu slobodu izbora hoće li prava ostvarivati individualno ili kolektivno.

Iako nema potrebe da se o tom pitanju ponovno raspravlja, ipak smo kao nositelji glazbene industrije u Hrvatskoj spremno prihvatili prijedlog za održavanje izvanredne tematske sjednice, te smo bili spremni jasno izložiti sve argumente i potencijalne opasnosti do kojih bi došlo uvođenjem drugačijeg modela poslovanja jer bi on podrazumijevao oduzimanje prava na slobodu izbora umjetnika-izvođača, kažu u ZAPRAF-u.

"Stoga postavljamo pitanja: Zašto se bježi od transparentnosti i točnog informiranja umjetnika-izvođača? Hoće li konačan prijedlog zakona i dalje osiguravati slobodu izbora umjetnika-izvođača ili će se promijeniti na njihovu štetu zbog pojedinih interesnih skupina i pojedinaca, koji možda vide svoj dugoročni životni interes, a sjede u Saboru? Je li na pomolu još jedna korupcijska afera u kojoj će dugoročno poslovno ispaštati ne samo umjetnici-izvođači već i cijela industrija?".

Apel s tim pitanjima uputili su i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, te čekaju na njezine poteze. Vjerujemo da će djelovati s europskom praksom, poručuju iz ZAPRAF-a.

Tagovi: ZAPRAF, Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Nina Obuljen Koržinek
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE