GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbor Bečkih dječaka zbog nelikvidnosti se bori za opstanak

Zbor Bečkih dječaka zbog nelikvidnosti se bori za opstanak
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 08:47
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Bečkim dječacima, jednome od najpoznatijih zborova na svijetu, koji su kulturni veleposlanici Austrije, ali i dio svjetskoga kulturnog nasljeđa, prijeti nelikvidnost.

Aktualna kriza što ju je prouzročila pandemija koronavirusa pogodila je i Zbor Bečkih dječaka, koji se sada bori za opstanak, pišu austrijski mediji.

Bečki dječaci su jedina privatna institucija koja ima pravo nositi državnog orla, podsjeća predsjednik i umjetnički voditelj zbora, Gerald Wirth.

Mnogi ne znaju da je zbor privatna neprofitna organizacija koja se u potpunosti samostalno financira bez državnih subvencija. Najznačajniji su dio austrijske kulture i u svijetu su nezaobilazni poput austrijskih Mozart kugli.

"Većim se dijelom financiramo od prihoda s turneja i koncerata", rekao je Wirth, dodavši da je pandemija koronavirusa prvi put u 500-godišnjoj povijesti zbora prisilila njegove članove da utihnu.

Zasad su svi termini za produkcije otkazani, a internat u kojemu su mladi talenti smješteni ispražnjen je.

"Trebali smo u jesen ići na američku turneju, no u ovome trenutku za to nema nikakvih izgleda", kazao je Wirth.

Već sada zbor Bečkih dječaka bilježi gubitak prihoda u iznosu od više od 800.000 eura, a do kraja godine ta bi svota mogla narasti i na dva milijuna eura. Wirth kaže da od države dosad nisu dobili nikakvu pomoć.

"Ako ne dobijemo potporu države ili donacije, u listopadu ćemo biti nelikvidni", upozorio je.

Na taj će se način ugroziti djelovanje poznatog zbora, kao i internata s više od 300 dječaka koji pohađaju njihov 'Campus', a za koje roditelji plaćaju samo djelić troškova.

"Naša je škola otvorena za talentiranu djecu iz svih društvenih slojeva", istaknula je dramaturginja i glasnogovornica zbora, Tina Breckwoldt.

Uz školu djeluje i ženski pjevački zbor te Zbor pjevača amatera, odnosno svih onih koji rado pjevaju u dobi od 16 do 91 godine, napomenula je Breckwoldt.

Tagovi: Zbor Bečkih dječaka, Bečki dječaci, Tina Breckwoldt, Gerald Wirth
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE