GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZFF: Film Konačna sloboda pobjednik dugometražne konkurencije

ZFF: Film Konačna sloboda pobjednik dugometražne konkurencije
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 18:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Austrijsko-njemački film "Konačna sloboda" Sebastiana Meisea proglašen je najboljim dugometražnim filmom 19. Zagreb Film Festivala (ZFF), čiji je natjecateljski dio završio u subotu dodjelom nagrada.

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je "Sjeverni pol" Marije Apčevske, a pobjednik u kategoriji hrvatskog kratkog metra je "Jesen našeg ljeta" Karla Voriha, objavljeno je na dodjeli nagrada u Galeriji SC.

Posebno priznanje u dugometražnom programu pripada "Zbornica", dugometražnom prvijencu Sonje Tarokić, dok su filmovi "Sestre i njihove supermoći" te "Ulja Funk na zadatku" pobjednički filmovi 6. festivala KinoKino.

Žiri dugometražnog filma - rumunjska glumica Katia Pascariu, koja tumači glavnu ulogu u filmu "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a "Oaza" te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, nagradio je "Konačnu slobodu" jer "filmskim jezikom izražava sposobnost ljudskog duha da nadiđe zatočeništvo".

Kako su ustvrdili u obrazloženju, film postavlja pitanje što je to sloboda i možemo li stvoriti vlastitu, a dvoje neočekivanih junaka pokazuje nam kako pronaći ljubav čak i u najgorim trenucima naše recentnije povijesti.

Pobjednički film, koji je osvojio skulpturu Zlatna kolica i 4000 eura, zatvorska je drama koja je ranije već dobila i Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, a i austrijski je kandidat za Oscara.

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, hrvatski film "Zbornica" Sonje Tarokić bavi se obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti.

"Hrabrim altmanovskim pristupom priča priču u brzom vizualnom ritmu. Mnoge pojedinačne izvedbe čine ga zaista pravim ansambl filmom, ocijenio je žiri.

"Sjeverni pol" najbolji od međunarodnog kratkog metra, a "Jeseni našeg ljeta" u Kockicama

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, prošlogodišnja pobjednica Kockica (U šumi), slovenski redatelj Rok Biček (Razredni neprijatelj – ZFF 2014.) te Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi.

Zlatna kolica i tisuću eura dobio je u toj kategoriji makedonsko-ruski film "Sjeverni pol" Marije Apčevske kao "minimalistički, precizno i vješto režiran" film koji je "iskren prikaz delikatnog životnog perioda s kojim se svi možemo poistovjetiti, a kroz koji shvaćamo da ne trebamo požurivati odrastanje u trenutku kada je naša mladost najnevinija".

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma žiri je dodijelio ukrajinskom filmu "Tatine tenisice" Olhe Zhurbe jer "na vrlo emotivan način prikazuje bezuvjetnu ljubav djece prema roditeljima čak i kada ona nije uzvraćena".

"Pričom s kompleksnom temom posvojenja redateljica nam uspješno dokazuje kako se neke stvari ne mogu kupiti novcem te da je nesavladivu iskrenost teško kontrolirati konvencijama koje strogi sistem nameće", kaže žiri.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su "Jeseni našeg ljeta" Karla Voriha, filmu o "generaciji koja ne zna očistiti ribe ni održati odnose s roditeljima i partnerima, ali zna napisati, režirati, odglumiti i montirati film na maestralnom nivou".

Redatelju najboljeg filma u programu Kockice dobiva skulpturu Zlatna kolica i 15 tisuća kuna koje osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje u nacionalnom programu kratkog metra odnosi film "Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrina, a žiri je odluku objasnio riječima "Postoje mjesta iz kojih ljudi po svaku cijenu žele otići, ali u njima neki ipak odlučuju ostati. Kroz hipnotičke atmosfere i prostore redatelj nam dočarava takvo mjesto i putem nevine laži svoje protagonistkinje približava pustoš emotivnog i fizičkog života na otoku".

Dodijeljene i nagrade šestog izdanja KinoKino festivala

Profesionalni žiri festivala KinoKino, čije se šesto izdanje održalo uokviru ZFF-a - glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film "Sestre i njihove supermoći" u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena.

Obrazložili su kako je to primjer konceptualnog filmskog ostvarenja za djecu u kojem se na promišljen i senzibilan način pripovijeda o arhetipskim temama dječje kulture: o životnim izazovima, o stvarnim i simboličkim ponorima u kojima se mogu naći i dijete i odrasla osoba te o rupama iz kojih se možemo i moramo izvući sami ili uz pomoć drugih.

"U ovom filmu, uronjenom u dječju kulturu, osobito bajkovnu i mitološku, demonstrirana je neposredna i naturalistička glumačka izvedba malenih protagonistica, a priča o djetetu koje svojim djelovanjem spašava odrasloga ispripovijedana je filmskim jezikom koji može razumjeti publika od 6 do 106 godina", napomenuli su.

Dječji žiri KinoKina - zagrebački osnovnoškolci Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović, glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu "Ulja Funk na zadatku", ustvrdivši kako su oko te odluke dugo raspravljali i dvoumili se.

Kako su objasnili, izabrali su film koji prati apsurdnu avanturu, ali i obiteljske probleme kojima je teško pobjeći, zbog njegove jedinstvene teme, zanimljive pouke, uzbudljive radnje u kojoj su uživali i jer je prikladan za sve uzraste.

Posebno priznanje dječjeg žirija pripalo je finskom ostvarenju "Još samo malo" Hamyja Ramezana, a osobito su pohvalili odličnu glumi te zato što govori o temama koje mnogima nisu poznate i u svoje 82 minute prikazuje sve važne aspekte života: ljubav, prijateljstvo, povezanost obitelji kroz sve što im se nađe na putu.

Dobitnici nagrada publike za najbolji film iz programa Ponovno s nama i festivala KinoKino bit će poznati nakon brojanja glasova u ponedjeljak, 22. studenoga.

"Iako se već drugu godinu održavamo pod pritiskom pandemije sretni smo što smo za razliku od prošle godine kada se festival morao održati online bili ponovno s publikom u kino dvoranama", rekao je Boris T. Matić, direktor ZFF-a na dodjeli nagrada.

"Unatoč svim nepovoljnim okolnostima posjećenost festivala bila je odlična i pozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja", ustvrdio je, dodavši da su i online programi bili jako dobro praćeni.

Ovogodišnji program Industrija ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio raznovrsne sadržaje za našu publiku, napomenuo je.
Izvršni direktor Hrvoje Laurenta kaže kako je u više aspekata ovo bilo neobično izdanje ZFF-a, ali zaista lijepo i vrijedno iskustvo, doduše "ne ponovilo se".

Zadovoljan je i što je je u ovu avanturu s njima krenulo i dvadeset gradova diljem Hrvatske koji prikazuju paralelno dio programa Zagreb film festivala, kao i da su članovi njihove genijalne ekipe i volontera svi ostali zdravi.

Zahvalili su i svim autorima, gostima i publici koji su u proteklih sedam dana slavili film.

U okviru ovogodišnjeg ZFF-a od 14. studenog prikazano je rekordnih 134 filmova iz cijeloga svijeta u svim programima, a priređen je i bogati popratni program, uključivši i Industriju s predavanjima i radionicama za filmske profesionalce.

Festival se održao u Kinu SC, kinu Tuškanac, te u Teatru &TD i Uraniji.

Tagovi: Zagreb Film Festival, Sebastian Meise, Marija Apčevska, Boris T. Matić, Hrvoje Laurenta, Lana Matić, Selma Mehadžić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE