GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZFF: Pakistanski Joyland najbolji film 20. izdanja festivala

ZFF: Pakistanski Joyland najbolji film 20. izdanja festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 20:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pakistanski film "Joyland" Saima Sadiqa osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film jubilarnog, 20. Zagreb Film Festivala, čiji je natjecateljski dio završio u subotu dodjelom nagrada.

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je "I tako je završilo ljeto" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina, a pobjednik u kategoriji hrvatskog kratkog metra je "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović, objavljeno je na dodjeli u Galeriji SC.

Jednoglasnu odluku o glavnoj nagradu "Joylandu" žiri je donio je za "lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran" te zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike.

Ta gorko-slatka drama o potisnutoj žudnji prvi je pakistanski film prikazan u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija u sekciji Izvjestan pogled i Queer palmu, te je kandidat te zemlje za Oscara.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je hrvatski film "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića zbog, obrazložio je žiri, precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe.

U žiriju dugometražnog igranog filma bili su glumac Zlatko Burić Kićo, producentica Annabella Nezri i Nicoletta Romeo, umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu.

Za najbolji u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji, film "I tako je završilo ljeto", rečeno je kako "poput slike, film pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama", a žiri ga je nagradio i "zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije".

Posebno priznanje te konkurencije pripalo je portugalskom filmu "Ono što ostaje" Daniela Soaresa, zbog "poetskih vizuala i nježna pristupa."

"To je film koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi", napominje žiri kratkometražnog igranog filma, redateljica Marija Apčevska, selektor Filmskog festivala u Locarnu Stefan Ivančić i redatelj Karlo Vorih.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dodijelili su filmu "Nije zima za komarce" jer je, kažu, odabrao pravu distancu pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge.

Posebno priznanje u toj kategoriji dobio je film "Zof" Rine Barbira, zbog "uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja."

"Nakon dvije godine koje je obilježila pandemija ponovno smo uživali u pravoj festivalskoj atmosferi, u kino dvoranama bez ograničenja, uz veliki broj gostiju i svakodnevna kasnonoćna druženja", rekao je direktor festivala Boris T. Matić na dodjeli.

Tom prigodom u ime festivala izrazio je i sućut u povodu smrti redatelja Lukasa Nole.

Izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta je rekao kako je ove godine priređen dosad najbogatiji program Industrije, a neka predavanja morala su seliti u veće dvorane zbog interesa publike.

"Gosti opet bili oduševljeni Zagrebom i atmosferom oko festivala, a sretni smo i što su pojedini naslovi gostovali i u kinima drugih gradova u Hrvatskoj", dodao je.

U okviru slavljeničkog ZFF-a prikazano je 115 filmova, a paralelno sa zagrebačkom publikom odabrane filmove iz ovogodišnjeg programa mogla je vidjeti i publika u nizu hrvatskih gradova.

Festival se održao u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka, u MSU i Dokukinu KIC te online, a projekcije se dijelom nastavljaju i u nedjelju, s filmovima "Tragovi" Dubravke Turić, "Stric" David Kapca i Andrije Mardešića, "Igra" Rubena Östlunda te izbor iz Kockica.

Tagovi: Joyland, Saim Sadiq, Zagreb Film Festival, Zlatko Burić Kićo, Annabella Nezri, Nicoletta Romeo
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE