GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žižek izazvao lavinu negativnih reakcija u Frankfurtu

Žižek izazvao lavinu negativnih reakcija u Frankfurtu
KULTURA I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 16:18
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - U Frankfurtu je svečano otvoren 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je ove godine počasni gost Slovenija. Sajam je otvorila predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je u svom uvodnom govoru istaknula koliko je knjiga značajna za njezinu zemlju i sunarodnjake.

‘Jezik nas kao zajednicu definira više od granica nekog teritorija zbog čega je književnost najautentičniji izraz slovenskog karaktera, povijesti i duše‘, kazala je u uvodu je Pirc Musar, piše Radiotelevizija Slovenije.

Predsjednica Pirc Musar dotaknula se i sukoba koji trenutno bjesne svijetom.

‘Tužna sam zbog velikog broja sukoba u svijetu. Njih najmanje 55. Neki od njih traju desetljećima. Jedan od njih, u Gazi, živi s nama ovdje u Frankfurtu. Masakr koji je izvršila teroristička organizacija Hamas... Zgrožena sam time i ne propuštam priliku da ga osudim‘, naglasila je.

‘Međutim, želim biti jasna oko nečega drugog. Ovo što vidimo u Gazi također je napad na ljudsko dostojanstvo. Zabrinjava me scenarij koji se predviđa i koji se dijelom već ostvaruje. Broj žrtava, koji su danak besmislenom nasilju, raste. Čak su i djeca među njima. To je nedopustivo‘, kazala je predsjednica Slovenije.

‘Pozivam na prestanak nasilja i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava. Sada i ovom prigodom, kada smo prisutni na festivalu pisane riječi, posebno želim istaknuti sljedeće. Često čujemo kako važno je čitanje knjiga. Koliko je važno obrazovanje, znanje, koje nudi raznolikost književnosti. I koliko je važna izreka da je pero jače od mača. Prisutnost i moć knjige - sam Frankfurtski sajam dokaz je da smo civilizacija.‘

Umjesto njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji je trenutačno u Izraelu, na otvorenju sajma je govorila njemačka ministrica kulture Claudia Roth. Sloveniju je opisala kao ‘košnicu govora, jezika i kulture koja predstavlja svu europsku raznolikost na vrlo malom prostoru‘. Skrenula je pozornost na književnu produkciju u Sloveniji, gdje se u zemlji s dva milijuna stanovnika, godišnje objavi 3500 knjiga, od čega 300 poezije, zbog čega je Slovenija poznata i kao zemlja s najvećim brojem pjesnika u odnosu na broj stanovnika.

Međutim, govore Nataše Pirc Musar i Claudie Roth zasjenio je nastup slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, koji je na otvorenju sajma bio jedan od književnika govornika. I on je komentirao najnovija događanja na Bliskom istoku.

Kako je rekao, bez knjiga nema rješenja za Gazu, a Izrael je, kako je citirao židovskog povjesničara i pisca Yuvala Noaha Hararija, na putu da postane diktatura.

‘Bezuvjetno i bez ikakvih ‘ako‘ ili ‘ali‘, osuđujem napad Hamasa na Izraelce u blizini granice s Gazom. Priznajem pravo Izraela da se brani i eliminira prijetnju. Međutim, primijetio sam nešto čudno. U trenutku kad se spomene da je potrebno analizirati složenu pozadinu situacije, u pravilu se optužuje za opravdavanje ili podupiranje Hamasovog terorizma. Shvaćamo li koliko je čudna ova zabrana analize, percepcije složenosti situacije? Kojem društvu pripada takva zabrana? A sada slijedi moja prva provokacija: u društvu koje je strukturirano kao košnica? Koji je idiot to izabrao za lajtmotiv? Pčele su najtotalitarnije društvo koje možete zamisliti!‘

Žižek je dalje istaknuo kako se Palestince općenito shvaća kao ‘problem‘.

‘Izrael im ne daje nikakvu nadu, ne nudi im viziju zemlje u kojoj bi mogli igrati pozitivnu ulogu. Trebalo bi sagledati njihovu situaciju, usporediti nešto što se čini neusporedivim‘, rekao je, što je izazvalo komentare iz publike da relativizira to pitanje. No on je odgovorio da to nipošto ne radi.

‘Sad vidite što u praksi znači inkluzija i poštivanje različitosti‘, sarkastično je dobacio pojedincima koji su ga prekidali.

Žižek je također osudio i otkazivanje dodjele nagrade palestinskoj spisateljici Adaniji Shibli.

‘Samo kroz čitanje knjiga možemo osvijestiti situaciju‘, uvjeren je filozof. Dodao je i da je terorizam protiv Izraela protivan svim vrijednostima sajma u Frankfurtu, a otkazivanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli također je protivna vrijednostima sajma, jer smatra da isključivanje nečijeg mišljenja nije rješenje.

Tagovi: Slavoj Žižek, Izrael, Palestina, Frankfurt
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE