GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZKM za 72. rođendan uputio poruku solidarnosti

ZKM za 72. rođendan uputio poruku solidarnosti
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U povodu svojeg 72. rođendana, 29. ožujka, Zagrebačko kazalište mladih uputilo je u nedjelju poruku o važnosti solidarnosti i kulture, podsjetivši na ulogu solidarnosti u razvoju toga teatra u relevantnu kazališnu ustanovu i jedno od središnjih mjesta kulturnog života glavnog grada.

"Danas, 29. ožujka 2020., ZKM slavi svoj 72. rođendan. Naša publika mora ostati doma, a ZKM je solidarno od prvog dana digao svoje nagrađivane predstave online i ostao povezan s publikom u uvjetima karantene", ističe se u priopćenju ZKM-a. Tim povodom, ZKM želi podsjetiti na značaj solidarnosti i kulture, dviju sila iz kojih je nastalo i Zagrebačko kazalište mladih, dodaje se.

Tijekom sedamdeset i dvije godine postojanja, ZKM je prošao dalek put. Povijest ZKM-a počinje 29. ožujka 1948. osnutkom Pionirskog kazališta, kazališnog učilišta u Frankopanskoj ulici sa stotinu polaznika pod vodstvom Božene Begović. Dvije godine kasnije, prerasta u Zagrebačko pionirsko kazalište, da bi 1967. bilo preimenovano u Zagrebačko kazalište mladih.

Stalna borba za izvedbeni i životni prostor završava se tek 1987., otvorenjem Omladinskog kulturnog centra u Teslinoj 7, gdje djeluje proteklih 30 godina, tijekom kojih je ZKM postao nezaobilaznim mjestom zagrebačkog kulturnog života, važnom kazališnom ustanovom u europskim razmjerima i prije svega - kazalištem u kojem se uvijek može pogledati dobra predstava.

"Jedno je sigurno, današnjeg ZKM-a ne bi bilo bez solidarnog rada velikog broja iznimnih umjetnika te svih onih koji su predano i s ljubavlju svoje znanje i trud ugradili u bogatu prošlost ovog kazališta. Što je najvažnije, ne bi ga bilo bez posebne povezanosti koju ima sa svojom publikom", stoji u priopćenju.

Repertoar ZKM-a nastaje na povezivanju razjedinjenog, smještanju u fokus drugog i drugačijeg, te na pravu na slobodu mišljenja i djelovanja. Nerijetko je upravo ideja solidarnosti u srži ZKM-ovih predstava.

"Danas smo svi osvijestili značenje te riječi, više nego ikad. Nemojmo ju prebrzo potrošiti. Ovo zahtjevno doba će završiti, ali doći će novo koje će od nas tražiti novu snagu zajedništva kako bismo nastavili započeto, popravili oštećeno, sagradili nešto potpuno novo. Zagrebačko kazalište mladih čeka vas u svakom od ovih trenutaka, nešto starije, jednako mlado, uvijek drugačije i solidarno sa svojom publikom", poručuju iz ZKM-a.

Slijedeći preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite usmjerene na suzbijanja pandemije korona virusa, ZKM je 12. veljače do daljnjeg privremeno obustavio program. Kao zadnja izvedba održana je generalna proba predstave "Cement", dok je premijera, koja je bila zakazana za dan kasnije, otkazana te čeka bolje vrijeme.

Dok cijeli svijet zajedno čeka bolja vremena, svojim gledateljima, sugrađanima i svim građanima RH ZKM je uputio poruku o važnosti solidarnosti iz svoje predstave "Cement" čija je premijera odgođena.

"Znate li što je solidarnost? Ostanimo doma. Budimo solidarni", poručuje ansambl drame "Cement", koju po tekstu Heinera Müllera postavlja Sebastijan Horvat.

Video poruku iz predstave može se pogledati na poveznici.

Ansambl predstave "Cement" čine glumci Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Tagovi: Zagrebačko kazalište mladih, Božena Begović, Omladinski kulturni centar, Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović
PROČITAJ I OVO
Maštovita inicijativa bečkih hotelijera
SJAJNO
Maštovita inicijativa bečkih hotelijera
BEČ - U sklopu nove inicijative bečki hoteli svoje vrtne atrije pretvaraju u koncertne pozornice, a hotelske sobe u lože.
Objavljeno rusko-hrvatsko izdanje Izabranih pjesama Borisa Pasternaka
POEZIJA
Objavljeno rusko-hrvatsko izdanje Izabranih pjesama Borisa Pasternaka
ZAGREB - Dvojezično rusko-hrvatsko izdanje "Izabranih pjesama" Borisa Paternaka, koje je priredila Dubravka Dorotić Sesar, objavila je u svojoj knjižnici Iktus Matica hrvatska.
Objavljen novi roman Alessandra Baricca
ROMANI
Objavljen novi roman Alessandra Baricca
RIM - "Mlada nevjesta", novi roman proslavljenog talijanskog pisca, glazbenog kritičara i redatelja Alessandra Baricca objavljen je u izdanju zagrebačke izdavačke kuće V.B.Z.
Eurimages podržao hrvatsku manjinsku koprodukciju Ljeto kada sam naučila letjeti
PODRŠKA
Eurimages podržao hrvatsku manjinsku koprodukciju Ljeto kada sam naučila letjeti
ZAGREB - Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 158. sjednici, koja se održala online 29. svibnja, podržao ukupno 19 igranih i dva animirana filma te sedam dokumentarnih projekata.
Ljetni sajam knjiga do kraja lipnja na Zagrebačkom velesajmu
SAJMOVI
Ljetni sajam knjiga do kraja lipnja na Zagrebačkom velesajmu
ZAGREB - Do kraja lipnja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7A održava se "Ljetni sajam knjiga" u okviru kojega deset različitih izdavača s popustima od 10 do 80 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE