GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN obradio sve ovogodišnje zahtjeve za stambene subvencije

APN obradio sve ovogodišnje zahtjeve za stambene subvencije
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je sve zahtjeve koji su zaprimljeni u ovogodišnjem natječaju za subvencionirane stambene kredite, a do sada je odobrila 5.518 zahtjeva, izvijestili su u petak iz resornog ministarstva.

Ovogodišnji natječaj završen je 22. travnja, a od ukupnog broja zaprimljenih 5.870 zahtjeva, odobreno ih je 5.518, za 283 je zatražena dopuna, sedam zahtjeva je odbijeno, a 62 podnositelja je odustalo od zahtjeva. Potpisano je 5.183 ugovora od strane APN-a koji su proslijeđeni bankama, navedeno je u priopćenju.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, u sedam provedenih natječaja mjeru je dosad iskoristilo gotovo 27.700 obitelji, u kojima je do sada rođeno oko 5.300 djece.

Natječaj zaključen u travnju ove godine ujedno je bio i rekordan po broju zaprimljenih zahtjeva, a kako su izvijestili iz ministarstva, ovogodišnji korisnici subvencija u prosjeku su stari 33 godine. prosječna mjesečna rata kredita iznosi im 2.955 kuna, od čega mjesečna subvencija doseže 1.008 kuna.

Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.100 eura, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine, efektivna kamatna stopa prosječno iznosi 2,08 posto, a nominalna 1,98 posto godišnje.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je da ta mjera pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja te da će se u budućnosti razmotriti načini kako to područje dodatno unaprijediti.

"Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji“, izjava je Paladine koja se prenosi u priopćenju.

Subvencija iznosa rate kredita od 30 do 51 posto

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
PROČITAJ I OVO
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK - Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
SHOPPING
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
OPRTALJ - Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.
Rast građevinskih radova u Srbiji
RADOVI
Rast građevinskih radova u Srbiji
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla je za 8,4 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 8,8 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
TRŽIŠNI TRENDOVI
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
LJUBLJANA - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta, cijene nekretnina u Sloveniji nastavile su rasti u prvom tromjesečju, no sredinom godine, prema riječima brokera, ima naznaka zastoja trenda.
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE