GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN odobrio 90 posto zahtjeva za subvencionirane kredite

APN odobrio 90 posto zahtjeva za subvencionirane kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 10:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je sve zaprimljene zahtjeve za subvencionirane kredite u zadnjem, šestom krugu prijava, te je od zaprimljenih 4.739 zahtjeva odobreno 4.464, dok je za 236 zatražena dopuna, objavilo je u ponedjeljak resorno ministarstvo.

"Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva, točnije njih 4.739, odobreno je 4.464 zahtjeva, za 236 je zatražena dopuna, devet zahtjeva je odbijeno, a 30 podnositelja je odustalo od zahtjeva", navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo na svojim mrežnim stranicama.

Ministarstvo najavljuje da je novi poziv APN-a "u planu iduće godine, otprilike u isto ovo vrijeme".

Prosječan mjesečni anuitet 380 eura, subvencija oko 127 eura

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u šestom po redu natječaju započelo je 29. ožujka, a zaključeno je 14. svibnja.

Po podacima Ministarstva, prosječan iznos subvencioniranog kredita je 75.000 eura, prosječan rok otplate 22 godine, a prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 posto, dok je nominalna kamatna stopa 2,08 posto godišnje.

Prosječni mjesečni anuitet iznosi oko 380 eura odnosno 2.850 kuna, od čega je mjesečna subvencija oko 127 eura odnosno 950 kuna.

Ministarstvo podsjeća da je subvencioniranje stambenih kredita program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Program se provodi od 2017. godine a pozivi se u pravilu raspisuju jednom godišnje.

Na šesti po redu poziv za subvencioniranje stambenih kredita mogli su se prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Ministarstvo podsjeća kako je subvencioniranje stambenih kredita ujedno i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.

Od početka provođenja, od 2017. godine, ukupno je odobreno 22.010 subvencija, za što je iz državnog proračuna dosada isplaćeno oko 430 milijuna kuna, podaci su Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE