GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita

APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 16:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do 5. svibnja zaprimila je 3.727 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a iz agencije su u srijedu izvijestili da će u ovom krugu zahtjeve zaprimati do 14. svibnja.

APN je izvijestio da je do danas obradio 1.661 zahtjev, od čega ih je 1.616 odobreno, pet zahtjeva je odbijeno, dva podnositelja zahtjeva su odustala, za 38 zahtjeva trenutno je zatražena dopuna dokumentacije, a bankama je dosad dostavljeno 735 ugovora o subvencioniranju kredita potpisanih od strane agencije.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u sklopu 6. po redu natječaja započelo je 29. ožujka, a kako je već ranije izvijestilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zahtjevi će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u te odobravati do utroška planiranih sredstava, koja ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Iz APN-a su u odgovoru na upit Hine procijenili da je 50 milijuna kuna osiguranih za ovu godinu dovoljno za otprilike 4.230 zahtjeva.

Kako su naveli, na uzorku od 1.661 obrađenog zahtjeva prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a prosječan rok otplate je 22 godine.

Efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi prosječno 2,17 posto godišnje, a nominalna kamatna stopa (NKS) 2,08 posto godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuje je 395 eura ili 2986 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 130 eura ili 985 kuna, napisali su iz APN-a.

Istaknuli su i da će se zahtjevi o subvencioniranju stambenih kredita zaprimati do idućeg petka, 14. svibnja do 16 sati. "Razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava", napomenuli su iz APN-a te dodali da će oglas o obustavi javnog poziva biti objavljen u petak 7. svibnja.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,09 posto do 3,50 posto

Podsjetimo, APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.

Na poziv se, kako je već poznato iz ranijih natječaja, mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Od početka realizacije ove mjere, ne računajući ovaj krug, odobreno je ili u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita, a iz državnog je proračuna za mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
NOVI TREND
Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
PULA- Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu bez granica u EU-u, ponovo raste slovensko zanimanje za kupnju hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenski mediji.
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ORANICE
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 25.824 kune za hektar, što je 640 kuna više nego u godini ranije, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE