GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita

APN zaprimio 3.727 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 16:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do 5. svibnja zaprimila je 3.727 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a iz agencije su u srijedu izvijestili da će u ovom krugu zahtjeve zaprimati do 14. svibnja.

APN je izvijestio da je do danas obradio 1.661 zahtjev, od čega ih je 1.616 odobreno, pet zahtjeva je odbijeno, dva podnositelja zahtjeva su odustala, za 38 zahtjeva trenutno je zatražena dopuna dokumentacije, a bankama je dosad dostavljeno 735 ugovora o subvencioniranju kredita potpisanih od strane agencije.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u sklopu 6. po redu natječaja započelo je 29. ožujka, a kako je već ranije izvijestilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zahtjevi će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u te odobravati do utroška planiranih sredstava, koja ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Iz APN-a su u odgovoru na upit Hine procijenili da je 50 milijuna kuna osiguranih za ovu godinu dovoljno za otprilike 4.230 zahtjeva.

Kako su naveli, na uzorku od 1.661 obrađenog zahtjeva prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a prosječan rok otplate je 22 godine.

Efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi prosječno 2,17 posto godišnje, a nominalna kamatna stopa (NKS) 2,08 posto godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuje je 395 eura ili 2986 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 130 eura ili 985 kuna, napisali su iz APN-a.

Istaknuli su i da će se zahtjevi o subvencioniranju stambenih kredita zaprimati do idućeg petka, 14. svibnja do 16 sati. "Razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava", napomenuli su iz APN-a te dodali da će oglas o obustavi javnog poziva biti objavljen u petak 7. svibnja.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,09 posto do 3,50 posto

Podsjetimo, APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.

Na poziv se, kako je već poznato iz ranijih natječaja, mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Od početka realizacije ove mjere, ne računajući ovaj krug, odobreno je ili u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita, a iz državnog je proračuna za mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu
STANOVI
Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu
ZAGREB - Od najvećih hrvatskih gradova, prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u utorak.
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju izdano 796 građevinskih dozvola, što je 17,7 posto više nego u srpnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
SPOROVI
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
ZAGREB - Vrhovni sud prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu po kojima je HND u sporu oko Novinarskog doma trebao isplatiti Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju 2,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE