GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN zaprimio rekordnih 5.870 zahtjeva za subvencije stambenih kredita

APN zaprimio rekordnih 5.870 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 12:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - APN je u sedmom po redu natječaju zaprimio 5.870 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, pri čemu je resorni ministar Ivan Paladina najavio osiguranje dodatnih sredstava za sve zahtjeve koji će biti odobreni.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita počelo je 21. ožujka, a zaključeno je u petak, 22. travnja. Pristiglih 5.870 zahtjeva je najviše u svih sedam dosad provedenih natječaja. Usporedbe radi, u prošlogodišnjem natječaju, tada također rekordnom, zaprimljeno je više od 1.100 zahtjeva manje, njih 4.739.

Planirana sredstva za ovu mjeru u ovoj godini iznosila su 50 milijuna kuna, no s obzirom na velik broj pristiglih zahtjeva ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je rekao kako je svjestan da će u ovoj godini za subvencije biti potrebna i veća sredstva od prvotno planiranih.

"Radi se o vrlo važnom programu ne samo ovog ministarstva nego i Vlade u cjelini, tako da sam već tijekom proteklog vikenda razgovarao o tom pitanju s premijerom i ministrom financija. Dogovoreno je kako će se ta sredstva osigurati, tako da nitko ne treba brinuti o tome hoće li biti dovoljno sredstava za sve zahtjeve koji budu odobreni“, istaknuo je Paladina u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Paladina je kazao i kako rekordan broj zaprimljenih zahtjeva pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja, te da će u budućnosti razmotriti načine kako to područje dodatno unaprijediti.

"Već sam najavio kako ćemo tijekom godine detaljno analizirati provedbu ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji", poručio je Paladina.

Dosad odobreno 2.462 zahtjeva

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je do sada obradila 2.500 zahtjeva od čega je 2.462 odobreno, tri su odbijena, četiri podnositelja su odustala, dok je za 31 zahtjev zatražena dopuna dokumentacije.

Prosječni iznos odobrenog subvencioniranog kredita je 78.000 eura, prosječan rok otplate 22 godine, a prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.

Efektivna kamatna stopa je prosječno 2,08 posto, iznos mjesečnog anuiteta koji će korisnici otplaćivati je 3.035 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 1.020 kuna, naveli su iz Ministarstva.

APN sklopio ugovore s 14 banaka

APN je 4. ožujka sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu su se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kretale od 1,99 do 3,50 posto.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, do sada je odobreno više od 22 tisuće zahtjeva, a u obiteljima koje koriste subvenciju dosad je rođeno oko 5.300 djece.

Tagovi: Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, subvencionirani stambeni krediti, Ivan Paladina
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE