GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti predlažu amandmane na prijedlog zakona o obnovi Zagreba

Arhitekti predlažu amandmane na prijedlog zakona o obnovi Zagreba
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više arhitektonskih i urbanističkih institucija i udruženja pozvalo je u utorak sve klubove zastupnika Hrvatskoga sabora da predlože i glasanjem podrže njihove amandmane na konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice.

"Iako smo više puta upozoravali na nedovoljno kvalitetna rješenja pojedinih pitanja u prijedlogu zakona, ona i dalje nisu ispravljena", napisali su arhitekti klubovima zastupnika, pozivajući ih da još jednom razmotrite njihove prijedloge i utječu na njihovo usvajanje tih prijedloga.

Zastupnicima su se obratili zagrebački Arhitektonski fakultet, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

Smatraju da je zakonsko rješenje trebalo donijeti konkretno rješenje za pristup brzoj, sustavnoj i kvalitetnoj obnovi Grada Zagreba i okolice, ali i biti iskorak prema utvrđivanju pravila urbane obnove hrvatskih gradova te obnovi zapuštenog građevinskog fonda Republike Hrvatske, sukladno potrebama 21. stoljeća.

Navode da je u prijedlogu Zakona uveden nepotreban paralelni sustav izrade Projekata za obnovu, umjesto uvriježenog glavnog i izvedbenog projekta i primjene redovnog zakonodavstva, čime se, upozoravaju, pod krinkom brzine ne osigurava kvaliteta projekata te time niti kvalitetno praćenje troškova gradnje, već može prouzročiti dodatne troškove i nepredviđene radove.

Smatraju da je za svako poboljšanje konstrukcije zgrada nužno izraditi i arhitektonski projekt, kako bi se sagledali i evidentirali svi potrebni radovi i troškovi koji će se nužno dogoditi prilikom tih radova, što ovim Zakonom nije predviđeno.

"Propuštanje jasnog definiranja završnih radova kroz arhitektonski projekt i njihovo prepuštanje 'samoorganiziranju' suvlasnika neizbježno će dovesti do devastacije i degradacije Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba", ocijenili su stručnjaci.

Također, diskriminatornim su ocijenili da je predloženim Zakonom arhitektima onemogućeno da budu glavni nadzorni inženjeri i izrađivači projekta uklanjanja zgrada što će, upozorili su, imati negativne posljedice na kvalitetu obnove.

Fond za obnovu, planiran kao provedbeno tijelo, prema njima treba imati i stratešku funkciju planiranja i programiranja te mora biti neovisno tijelo s iskusnim stručnim kadrovima.

Nadalje, smatraju da bi Zakon o obnovi morao omogućiti izradu smjernica i pripremne dokumentacije za proces cjelovite urbane obnove kako bi se prostor sagledavao cjelovito na razini Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba, na razini blokova, unutrašnjih prostora blokova i njihova uređenja.

"Ovi amandmani tek djelomično rješavaju prethodno istaknuta pitanja, od kojih bi neka trebalo potpuno ukloniti iz Zakona, poput paralelnog zakonodavnog sustava, a druga značajno doraditi, poput cjelovite urbane obnove, kako Zagreba tako i cijelog izgrađenog prostora u RH, što će trebati ugraditi prilikom prvih Izmjena i dopuna Zakona", zaključili su stručnjaci.

Tagovi: Arhitektonski fakultet, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE