GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira

Arhitekti: Sustav e-Dozvole ne funkcionira
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prema riječima Željke Jurković, predsjednice Hrvatske komore arhitekata, sustav e-Dozvole u startu ne funkcionira, jer je neprirodno nadograđen na postojeći sustav e-Građani, koji je sustav privatnih osoba, građana.

- U slučaju izdavanja lokacijske ili građevinske dozvole radi se o poslovnom procesu tako da se to trebalo integrirati u sustav e-Poslovanje, no to se nije dogodilo. Zašto je to bitno? Zato što naši investitori, ako su pravne osobe, uopće ne mogu biti u sustavu e-Dozvole, jer pravna osoba ne može imati osobnu iskaznicu. Dakle, pravne osobe - investitori ne mogu putem e-Dozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju u tiskanom obliku fizički odnijeti u pisarnicu, i uz zahtijev priložiti sve tiskane projekte. Ministar Štromar obmanjuje javnost kada kaže da je uvedena potpuna digitalizacija u sektor graditeljstva, jer se iz ovog primjera vidi da nije. Isto tako, ministar potpuno krivo navodi na nema više papirologije. Nije istinit i navod da će trebati samo jedan papir da bi se dobila građevinska dozvola, jer i dalje se jedan kompletni ispisani primjerak mora fizički odnijeti na pisarnicu - naglašava Jurković i dodaje da uz zastoje u softwarskom funkcioniraju, arhitekti s terena javljaju da se javna poduzeća slabo odazivaju na e-Konferenciju i da ne daju svoje uvjete za projektiranje.

- Na to smo u više navrata upozoravali ministarstvo. Kolega je javio da je samo dobio suglasnost za plin pa se pita što će biti kada se kuća po projektu izgradi, odnosno što će biti prilikom izdavanja uporabne dozvole s priključcima na vodovod i kanalizaciju. e-Konferencija je, kako joj i samo ime govori, virtualna, pošalje se svima poziv da daju uvjete u roku od petnaest dana, ukoliko ne daju, smatra se da uvjeti ne postoje. Šesnaesti dan sustav ne da mogućnost da se izdaju suglasnosti. Predlagali smo da ova konferencija, kao što je nekada bila, bude sa živim ljudima. Nekada smo svi - i projektanti i ured koji izdaje dozvolu i predstavnici javnih poduzeća - sjeli za stol i sve usuglasili i to je bilo efikasno - ističe Jurković.

No, ono što je, po njenom mišljenju najskandaloznije je da se birokraciji umjesto da joj se moć smanjila, izmjenama i dopunama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, upravo dala dodatna moć.

- Referentima je dozvoljeno da vode cijelu proceduru, a da prije toga nisu provjerili je li gradnja u skaldu sa prostornim planom. Dakle, do samog kraja postupka, kada se već potrošlio vrijeme i novac, investitor nema nikakvu pravnu sigurnost da će građevinsku dozvolu i dobiti - zaključuje svoje kritike na neučinkovitu digitalizaciju sustava, Željka Jurković.

Tagovi: e-Dozvole, arhitekti, Željka Jurković, Hrvatska komora arhitekata
PROČITAJ I OVO
Razvoj golf: Raskid ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial je protupravan
REAKCIJE
Razvoj golf: Raskid ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial je protupravan
DUBROVNIK - "Doista smo neugodno iznenađeni informacijom o jednostranoj odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnik o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial, a o čemu nismo bili prethodno obaviješteni", priopćeno je iz društva Razvoj golf d.o.o.
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
POTEZI
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
STATIKA
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
ZAGREB - Projekcija mora biti napravljena za idućih nekoliko desetaka godina. Mi nismo vodili računa u statici jer dugo vremena ona nije bila u prvom planu, sad to moramo mijenjati.
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
OŠTAR PAD
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
NEW YORK - Broj ugovora o prodaji nekretnina na Manhattanu u svibnju je potonuo čak 84 posto na godišnjoj razini.
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa
KRITIKE
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa

ZAGREB - Za donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa potreban je interdisciplinaran pristup, problem je što prijedlog zakona nema striktno navedene izvore financiranja obnove, a problem predstavlja i opći nedostatak svijesti o riziku od potresa, rečeno je u srijedu na panelu u HGK.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE