GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijska Signa Group duguje 2,2 milijarde eura, sve češlja ECB

Austrijska Signa Group duguje 2,2 milijarde eura, sve češlja ECB
SUMNJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 18:20
Autor: SEEbiz
BEČ - Posrnuli austrijski nekretninski div Signa Group dugovao je bankama u Austriji sredinom godine oko 2,2 milijarde eura, a situaciju su pratili i njihovi supervizori u Europskoj središnjoj banci (ECB), prema tvrdnjama upućenih izvora.

Dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditove Bank Austria, rekao je u četvrtak izvor koji je želio ostati anoniman.

Ni RBI ni UniCredit ni ECB, njihov supervizor nisu u četvrtak željeli komentirati tu informaciju, a Signa nije odgovorila na Reutersov mail s upitom.

RBI je u proteklim godinama znatno smanjio izloženost Signa grupi, dodaje, navodeći u skupini izloženih banaka i Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich i Erste Group.

Banke su odlučile smanjiti izloženost nakon razgovora s ECB-ovim supervizorima koje zabrinjava Signina budućnost, rekao je drugi upućeni izvor.

Financijske veze posebno su snažne u Austriji gdje je Signa osnovana i gdje joj je sjedište, objašnjava Reuters. Kompanija je vlasnik Chryslerovog nebodera u New Yorku i suvlasnik Selfridgesove robne kuće u Velikoj Britaniji.

Erste je za Reuters ustvrdio da je njegov “portfelj komercijalnih nekretnina uistinu jako solidan”, a Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien i Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich nisu željeli komentirati informaciju.

Prije tjedan dana njemačka građevinska tvrtka Lupp obustavila je radove na gradnji nebodera u Hamburgu budući da je Signa, investitor, kasnila s plaćanjem. Signin lanac trgovina sportske objavio je prije nekoliko tjedana stečaj.

Podaci analitičke tvrtke Bulwiengese pokazuju da je gradnja zaustavljena na tri Signine lokacije u Berlinu i tri u Hamburgu.

U proteklim godinama Signine kompanije financirali su i u njih ulagali deseci banaka, osiguravatelja i mirovinskih fondova, pokazuju prospekt za prodaju obveznica i Signina prezentacija.

Na pitanje Reutersa o financijskoj poziciji nekretninske tvrtke glasnogovornica austrijske središnje banke odgovorila je da ne strahuju za financijsku stabilnost Austrije.

Agencija za financijska tržišta poručila je da ne komentiraju situaciju u pojedinim financijskim istitucijama.

U srijedu Signa je objavila odlazak utemeljitelja Renea Benka s predsjedničke dužnosti, dodajući da su angažirali stručnjaka za restrukturiranje Arndta Geiwitza koji bi trebao analizirati portfelj.

Benko je pak zadržao poziciju najvećeg Signinog dioničara, a u srijedu izjavio je da je uvjeren da je pred kompanijom “jako svijetla budućnost”.

Ulagači su u razdoblju niskih kamatnih stopa usmjeravali milijarde u nekretnine, ali situacija se iz temelja promijenila od srpnja prošle godine kada je ECB počeo podizati kamatne stope. Do rujna ove godine podigli su za 4,5 postotnih bodova.

Tagovi: SEEbiz Signa Group, Erste, Raiffeisen, nekretnine, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE