GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč dobiva moderno stambeno naselje koje samostalno proizvodi energiju

Beč dobiva moderno stambeno naselje koje samostalno proizvodi energiju
INOVATIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2022 / 19:53
Autor: SEEbiz
BEČ - Novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu obuhvaća 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovni prostor, dječji vrtić, zdravstvenu ustanovu te zelene površine. Energiju za grijanje i hlađenje zgrade će proizvoditi same i to isključivo iz obnovljivih izvora.

Nakon dvije godine planiranja položen je kamen temeljac za novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Inovativan je to primjer za priuštivo stanovanje s visokom kvalitetom življenja koji će se realizirati na velikom zemljištu u blizini autobusnih stanica i stanica podzemne željeznice, ali i obrazovnih ustanova te rekreacijskih zona. Projekt obuhvaća desetak zgrada s 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovnim prostorom, dječjim vrtićem, zdravstvenom ustanovom te zelenim površinama za druženje i igru.

Posebnost je stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, inovativni energetski sustav koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjoj razini nego što će se moći potrošiti.

Emisije CO2 bit će svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoučinkovitim toplinskim pumpama i fotonaponskim sustavom. Ovojnice zgrada smanjit će potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatiziran unutarnji prostor. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zadnjih je nekoliko godina poduzeo važne korake u smjeru ekološki prihvatljive opskrbe energijom, a novi je projekt velik doprinos budućnosti bez fosilnih goriva.

Ozelenjivanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, gredica i voćki pobrinut će se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mjestima za druženje, a stanovnici će imati prilike baviti se urbanim vrtlarstvom. Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dječjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusjedske odnose.

Pomno promišljen koncept trebao bi se realizirati tijekom 2024.

Tagovi: Beč, Grad Beč, Campo Breitenlee, Jürgen Czernohorszky
PROČITAJ I OVO
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
OBNOVA
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
ZAGREB - Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
POSLJEDICE
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
BERLIN - Kuće i stanovi u Njemačkoj skuplji su već peto tromjesečje zaredom za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali se taj rast cijena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
RAST
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju bio veći za 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je na mjesečnoj razini pao za 2,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
OBNOVA
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
ZAGREB - Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
STANOGRADNJA
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
ZAGREB - Unatoč krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE