GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč dobiva prvi superblok

Beč dobiva prvi superblok
PILOT PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
BEČ - Glavni grad Austrije namjerava provesti pilot-projekt po uzoru na Barcelonu. Na području koje obuhvaća više stambenih blokova u 10. gradskom okrugu smanjit će se automobilski promet i stvoriti više zelenila i prostora za građane. Testna faza trebala bi započeti 2022.

Po uzoru na Barcelonu austrijska prijestolnica provest će pilot-projekt takozvanog „superbloka” s više zelenila, prostora za građane te manje prometa. Projekt će obuhvaćati više stambenih blokova na području ulica Gudrunstraße, Leebgasse, Quellenstraße i Neilreichgasse koje se nalaze u 10. gradskom okrugu Favoriten. Ovim se projektom nastoji poboljšati kvaliteta života građana, pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena implementacijom raznih mjera za ozelenjivanje i rashlađivanje grada te smanjiti automobilski promet. Time će se ujedno smanjiti razina buke i prašine te sniziti ljetna temperatura u tom gusto naseljenom dijelu grada.

Koncept „superbloka” nastao je u Barceloni. Radi se o području koje se proteže na više gradskih blokova unutar kojih je smanjen automobilski promet, a prostor je oslobođen za pješake i bicikliste, dok se promet na rubovima bloka optimizira. Preraspodjela javnog prostora u korist građana omogućuje provođenje mjera za bolju kvalitetu života, prilagodbu klimatskim promjenama i slobodnije kretanje. Sličan koncept razvija se i u Berlinu.

Vodeći se međunarodnim primjerima glavni grad Austrije prilagodio je koncept koji se temelji na trendovima i modelima urbanog razvoja te stavlja poseban naglasak na društvenu koheziju i sudjelovanje građana kao i na širenje zelenih površina. Dugoročan cilj jest poboljšati lokalnu opskrbu, društvenu infrastrukturu i sam izgled bloka. Osim zbog gustoće naseljenosti područje u 10. okrugu odabrano je za provođenje ovog projekta jer prema interaktivnoj karti koja prikazuje temperaturne vrijednosti sadrži neka od najtoplijih mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti. Ondje se također nalaze brojne odgojno-obrazovne ustanove, stoga se smanjenjem količine vozila u njihovoj blizini nastoji povećati sigurnost, prije svega djece. Promet motornim vozilima bit će dopušten isključivo stanovnicima tog dijela grada kao i interventnim i komunalnim vozilima.

Ove će se jeseni održati prva informativna događanja u sklopu kojih će projekt biti predstavljen javnosti. Ondje će stanovnici tog područja i lokalne organizacije moći izraziti svoje mišljenje o konceptu i tako izravno sudjelovati u njegovom oblikovanju. Testna faza projekta trebala bi započeti na ljeto 2022. godine.

Tagovi: Beč, superblok, Barcelona, Favoriten, stambeni blok
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE