GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograd: Tražnja za nekretninama u porastu, ponuda nije dovoljna

Beograd: Tražnja za nekretninama u porastu, ponuda nije dovoljna
ŽIVO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 10:32
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju na teritoriji Beograda je 66 dana u starogradnji, a najviše se traže stanovi u Zemunu.

Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji, pokazuje istraživanje „Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji?“ sajta za oglašavanje nekretnina „4zida“.

Na tržištu nekretnina, kako je navedeno, oseća se da ponuda nezadovoljava potražnju, koja konstantno raste.

U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečno kvadrat košta 1.680 evra.

Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, pošto se na stranicama za prodaju nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu 63 dana.

U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.

Zanimljivo je da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici, s obzirom da se nakon što su oglašeni za prodaju prosečno zadržavaju svega 34 dana.

Podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina.

Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.

„Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta „4zida“.

Zanimljivo je, dodaje, da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima jer je prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana.

Prosečno vreme oglašavanja stanova koji se prodaju u Beogradu u starogradnji je 66 dana, međutim i ovde ima razlike od opštine do opštine. Najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana.

Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici, jer se prosečno oglašavaju 57 dana.
Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju.

U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, pokazuju podaci RGZ.

Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

Tagovi: Beograd, tržište nekretnina, tržište nekretnina u Beogradu, Zemun, Kragujevac, Novi Sad
PROČITAJ I OVO
Colliers sklopio partnerstvo sa West Properties u Srbiji
PARTNERI
Colliers sklopio partnerstvo sa West Properties u Srbiji
BEOGRAD – Vodeća globalna kompanija za pružanje profesionalnih usluga u sektoru nekretnina i upravljanje investicijama Colliers objavila je danas da je sklopila partnerski ugovor, u regionu Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, sa vodećom kompanijom u Srbiji za usluge u sektoru nekretnina West Properties.
Općini Bedekovčina odobren program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec
ZELENO SVJETLO
Općini Bedekovčina odobren program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec
BEDEKOVČINA - Općini Bedekovčina Ministarstvo kulture odobrilo je program zaštite i očuvanja Dvorca Poznanovec te će program sufinancirati u iznosu od 50.000,00 HRK.
Promet nekretninama raste, stanovi sve skuplji: Svaki drugi stan kupuje se za gotovinu
STANOVI I INFLACIJA
Promet nekretninama raste, stanovi sve skuplji: Svaki drugi stan kupuje se za gotovinu
RIJEKA – Inflacija sve više poprima oblik galopirajuće, sa zasad službeno izmjerenih 10,8 posto na godišnjoj razini, te najviše pogađa građane s najnižim primanjima jer je udio nužnih dobara u njihovoj košarici veći nego kod građana čija su primanja viša, a upravo su te osnovne namirnice najviše poskupjele.
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
INVESTICIJE
Immofinanz će narednih tri do pet godina investirati u više od 20 maloprodajnih parkova diljem Hrvatske
ZAGREB – Immofinanz, jedna od vodećih tvrtki za komercijalne nekretnine u ovom dijelu Europe, upravo u Hrvatskoj otvorila je svoj 101. maloprodajni park STOP SHOP.
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE