GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograđanku kupila firma osnovana za 100 dinara

Beograđanku kupila firma osnovana za 100 dinara
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Kompanija MPP New Project d.o.o. navedena je kao kupac dela poslovnog prostora "Palate Beograd" - zgrade koja se smatra jednim od simbola Beograda. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, ta firma osnovana je pre samo dve nedelje, tačnije 26. avgusta.

MPP New Project d.o.o. je osnovan samo dve nedelje pre nego što će ući u vlasništvo jednog od simbola glavnog grada – “Beograđanke”, a osnivački kapital je više nego skroman – samo 100 dinara.

Ipak, ispostaviće se da se radi o ćerki firmi daleko poznatije “majke” – kompanije “Marera Properties”, koja je i potvrdila da je preko ćerke firme kupila poslovnu kulu “Beograđanke”.

“Marera Properties” ima jednog zaposlenog, a 2019. godinu završila je sa dobitkom od 26,45 miliona dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre, kao krajnji vlasnik kompanije “Marera Properties” vodi se Vladimir Zubrilin, koji ima pasoš Malte.

Zakonski zastupnik Marera Properties je Milana Srećkov, koja u poslovnoj biografiji navodi da je, pre angažmana u ovoj kompaniji, gotovo deceniju provela u “Viktorija Grupi”, nekada moćnoj kompaniji čiji je većinski udeo početkom leta preuzela još poznatija MK Grupa Miodraga Kostića.

Domaća javnost prvi put je čula za “Marera Properties” kada je “Politika”, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina u januaru prošle godine, objavila da je istoimeni “ruski investicioni fond” zainteresovan za investiranje u Blok 18 na Novom Beogradu. Taj blok nalazi se prekoputa “Beograda na vodi”.

“U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja kako bi i Beograd dobio svoj siti nalik na Njujork, Pariz ili Singapur. To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope” – rekli su za “Politiku” u, kako je navedeno, beogradskom predstavništvu “Marera propertiza”.

U istom tekstu, “Politika” objavljuje da u Gradskoj upravi saznaje da bi, nakon ruske investicije, Blok 18 mogao da postane “dom” za sve organe Vlade Srbije i Skupštine Beograda sa sekretarijatima.

U međuvremenu, priču prihvataju i tabloidi, gde “projekat” dobija nadimak – “Beograd na vodi 2”.

Foto:promo
“Celokupna izgradnja projekta koji uključuje nadzemnu i podzemnu infrastrukturu vredi najmanje milijardu evra. Ovo će biti zlatno doba za prestonicu s obzirom na to da će pored svih investicija na obali Save nići bukvalno novi Putinov grad”, objavio je “Srpski telegraf” u tekstu pod naslovom “Putin gradi Beograd na vodi 2”.

Ispostavilo se, međutim, da “ruski investicioni fond” ne postoji, o čemu je za “Danas” detaljno pisao novinar Miša Brkić.

“Novinarsko traganje za bilo kakvim podatkom o postojanju investicionog fonda ‘Marera Properties’ u Rusiji kao navedenoj zemlji porekla trajalo je od trenutka kad je ‘Politika’ objavila ime tog fonda.

Proverene su arhive nekoliko značajnijih ruskih medija (Komersant, agencije Tas i Interfaks, Vedomosti, Sputnjik, Raša tudej, Nezavisimaja gazeta, TV Russia1, Radio Eho Moskve, Izvestija, TV Russia 24, Ekonomičeskaja gazeta, NTV Russia) i ni u jednoj nije pronađen niti jedan podatak o postojanju investicionog fonda ‘Marera Properties'”, objavio je Brkić u “Danasu”, uz napomenu da rezultata nije dala ni pretraga kod ruskih kompaniija specijalizovanih za finansijsko tržište.

Šta radi beogradski “Marera Properties”?
“Marera Properties je kompanija za investiranje u komercijalne nekretnine. Bavi se nabavkom, razvojem, iznajmljivanjem i upravljanjem komercijalnim nekretninama.

Portfolio kompanije čini preko 140.000m2 kancelarijskih, maloprodajnih i industrijskih objekata na prestižnim lokacijama širom zemlje”, stoji u saopštenju koje je ta kompanija prosledila medijima povodom kupovine poslovne kule “Beograđanke”.

Tagovi: Beograđanka, MPP New Project d.o.o., Milana Srećkov, Victoria Group, MK Grupa Marera Properties
PROČITAJ I OVO
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK
Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK - Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
SHOPPING
Bruketa kupio zgradu tekstilnog pogona Era u Oprtlju
OPRTALJ - Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.
Rast građevinskih radova u Srbiji
RADOVI
Rast građevinskih radova u Srbiji
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla je za 8,4 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 8,8 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
TRŽIŠNI TRENDOVI
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
LJUBLJANA - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta, cijene nekretnina u Sloveniji nastavile su rasti u prvom tromjesečju, no sredinom godine, prema riječima brokera, ima naznaka zastoja trenda.
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE