GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj građevinskih dozvola u avgustu pao 4,4 odsto

Broj građevinskih dozvola u avgustu pao 4,4 odsto
DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 17:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U Srbiji je u avgustu ove godine izdata 2.041 građevinska dozvola, što je za 4,4 odsto manje nego pre godinu dana, objavio je danas Republčki zavod za statistiku.

Od ukupnog broja 84,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15,9 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 74,6 odsto dozvola izdato je za stambene, a 25,4 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (76,6 odsto).

Prema dozvolama izdatim u avgustu prijavljena je izgradnja 1.906 stanova, s prosečnom površinom od 79,7 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 157,8 kvadrata, a 85 odsto
stanova u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće 66,1 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje je 83,9 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Srednjobanatskoj oblasti, 23,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (21,1 odsto) i Beogradska oblast (20,8 odsto).

Sa druge strane, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je u Srbiji aktivno 16.000 gradilišta više nego u septembru prošle godine.

Uz to je navela da je predračunska vrednost tih radova prošle godine iznosila 56 milijardi dinara, a sada 96 milijardi dinara, prenelo je njeno ministarstvo.

Ukazala je da to govori da je građevinarstvo “zamajac privrednog razvoja” i da gradilišta u Srbiji rade sve vreme tokom pandemije koronavirusa.

Tagovi: građevinske dozvole, Zorana Mihajlović, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE