GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj prodanih komercijalnih nekretnina u Sloveniji najniži od 2015.

Broj prodanih komercijalnih nekretnina u Sloveniji najniži od 2015.
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2024 / 13:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene poslovnih nekretnina u prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle za 11,5 posto. U ovom su tromjesečju, nakon pada u zadnjem kvartalu prošle godine, porasle cijene ureda i poslovno-uslužnih prostora.

U međuvremenu je broj prodaja naglo pao i bio je najniži od 2015. godine, objavio je danas statistički ured.

Tromjesečni broj prodanih poslovnih objekata dosegao je 139. Taj se broj postupno smanjivao već 2022. i 2023. godine, a posebno je izražen pad u posljednjem kvartalu za četvrtinu u odnosu na prethodni. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u prvom tromjesečju bila je najniža dosad, unatoč njihovim višim cijenama.

Ukupnom rastu cijena u prvom tromjesečju ove godine pridonijela su poskupljenja poslovnih i uslužnih prostora za 13,5 posto te ureda za 10 posto. Unatoč tromjesečnim oscilacijama cijena, nastavljen je trend njihova postupnog rasta koji traje od sredine 2020. godine.

Prema statistici, cijene ureda u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile su za 55,2 posto više nego u 2015., a cijene poslovno-uslužnih prostora za 47,6 posto.

U međugodišnjoj usporedbi, u prvom tromjesečju ove godine cijene komercijalnih nekretnina porasle su 11. kvartal zaredom. Ovaj put bile su veće za 16,2 posto, ponajviše zbog poskupljenja trgovačkih i uslužnih objekata koji su poskupjeli za 28,4 posto. Cijene ureda bile su više za 5,1 posto.

Tagovi: nekretnine, slovenija, poslovni prostori, uredi
PROČITAJ I OVO
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
TRENDOVI
Pad prodaje novih stanova i kuća u SAD-u u lipnju
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,6 posto u lipnju u usporedbi sa svibnjem na godišnju stopu od 617.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
KUPOVINA
Slovenski nekretninski poduzetnik kupio Hoto Business Tower
ZAGREB - S IMMO AG, tvrtka kćer CPI Property Gruop-e, prodala je Hoto Business Tower slovenskom poduzetniku Mihi Ažmanu. To je već četvrta uredska nekretnina koju je u Hrvatskoj u kratkom razdoblju prodala CPI Property Group.
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci
GRAĐEVINA
Snažan rast obujma građevinskih radova u prvih pet mjeseci

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u svibnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE