GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brži rast cijena nekretnina u EU, eurozoni i Hrvatskoj u drugom kvartalu

Brži rast cijena nekretnina u EU, eurozoni i Hrvatskoj u drugom kvartalu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:37
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Rast cijena stambenih nekretnina u EU, eurozoni i Hrvatskoj u drugom je kvartalu ubrzao u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u razdoblju od travnja do lipnja 7,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine, objavio je europski statistički ured.

U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećane su 6,1 posto.

U eurozoni su u drugom tromjesečju cijene porasle 6,8 posto, najsnažnije od četvrtog tromjesečja 2006., napominje Eurostat.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju stambene nekretnine u području primjene zajedničke valute poskupile su prema revidiranim Eurostatovim podacima 5,7 posto.

Dvoznamenkasti rast u 11 zemalja

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao rast cijena veći od 10 posto prema istom razdoblju lani zabilježen je u 11 zemalja-članica, napominju u Eurostatu.

Najveći rast cijena stambenih nekretnina u drugom je kvartalu bilježila Estonija, za 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede Danska i Češka s rastom cijena za 15,6 odnosno 14,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem kvartalu porasle za 6,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od jeseni prošle godine. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećane su 4,6 posto.

Blizu je Hrvatskoj Portugal sa 6,6-postotnim rastom cijena u razdoblju od travnja do lipnja.

Stambene su nekretnine ponovno pojeftinile samo na Cipru, za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ubrzanje

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u drugom tromjesečju za 2,7 posto, nakon 1,7-postotnog rasta na početku godine.

Njihov je rast snažno ubrzao i u eurozoni, s 1,3 na 2,6 posto.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od travnja do lipnja, prema dostupnim podacima Eurostata, porasle cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 6,7 posto.

Slijede Slovenija i Austrija, s rastom cijena od 4,5 odnosno 4,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 3,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, najsnažnije od proljeća 2017. Na početku godine uvećane su za 0,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najbliže po rastu cijena Hrvatskoj su bile Njemačka i Švedska, gdje su porasle za 3,7 odnosno 3,5 posto.

Tagovi: cijene nekretnina, Eurostat, tržište nekretnina, Split, Zagreb, Colliers, Vedrana Likan, logistički centriazvitak, OECD
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE