GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bukurešt i Beograd među top destinacijama za stanogradnju

Bukurešt i Beograd među top destinacijama za stanogradnju
NOVI STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz/B92

BEOGRAD - Stanogradnja u glavnim gradovima regiona cveta, a razlog je njihova atraktivnost.

Zbog toga su ovakvi projekti u prestonicama veoma značajni i veliki, smatra George Bobvos iz kompanije TriGranit, koji je bio jedan od učesnika panela "Regional Investment Hot spots" u okviru hibridnog događaja REBEC 2021.

"To je globalni trend, koji je šokirajući, jer ne mogu da se zadovolje potrebe. One su naglašene, bez obzira na kovid. Govorimo o gradovima Varšava, Prag, Bratislava, Budimpešta, Zagreb i Beograd. Nije dobro da se veliki projekti koncentrišu u glavnim gradovima, ali to se dešava", dodao je.
Pomenuo je i razlike u cenama kvadrata, koje se kreću od 4.000 do 14.000 evrau Evropi, od Češke, preko Mađarske do Nemačke, piše eKapija.
Posebno je istakao gradnju zgrada namenjenu za iznajmljivanje stanova, za one koji ne mogu da ih kupe.

"Suživot je trend koji će dugo trajati, jer su male mogućnosti za kupovinu nekretnine. Nakon kovida, mnogi bivši hoteli mogli bi da se pretvore u stambene zgrade. Ideja je odlična, ali ljudi iz ove oblasti veruju da će se tržište vratiti i teško razmišljaju o tranformaciji poslovanja. To se dešava u Danskoj i Nemačkoj, jer su u pitanju izuzetne lokacije, a manje je prostora za dalji razvoj. Ove zgrade potencijalno mogu biti tranformisane i sa novom svrhom", rekao je Bobvos.

Kada je reč o nemačkim investicijama, navodi da je vidljiva granica između EU članica i zemalja van Unije, te da je zbog toga Srbija, na neki način, hendikepirana. Dodaje i da Bugarska nije, ali da je suviše mala.

"Investitori testiraju ove zemlje pilot projektima, pa se nakon toga odlučuju za dalje investicije ili odustaju od njih. Anglosankonski investitori zauzeti su kod kuće i ne obraćaju toliko pažnje na Jugoistočnu Evropu"; napominje Bobvos.

Ipak, pominje zainteresovanost kineskih investitora za region, ali i pojavljivanje novih tipova investitora: fondova, fondacija, porodičnih investitora, koji traže projekte u CI Evropi.

"Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga", smatra George Bobvos.

Dodao je i da je potrebno prilagoditi se potrebama tržišta i imati otvoren um za trendove.

Luk Dauson iz Colliers International govorio je o povratku u kancelarije, ali i razvoju ritejl parkova, za koje veruje da kao koncept neće nestati. Istakao je da će u periodu nakon kovida najvažniji biti dobra lokacija i razmišljanje na duge staze.

"Češka je najskuplje tržište u CI Evropi, a gradovi Prag i Varšava kada je reč o kancelarijama. Mađarsko tržšte je, kada je reč o kancelarijama, aktivno, zakup raste, potražnja postoji. U Srbiji, osim u Beogradu, i u Bugarskoj, nema mnogo trgovanja poslovnim prostorom", rekao je Dauson.

Naveo je i da je potrebno više lokalnih investicija, kao i da sigurnost i veličina zanimaju investitore, a "to trenutno nemaju u CI Evropi".

Potrebno je imati platformu za razvoj. Važno je razmišljati u pravcu da li će neki objekat, koji se sada gradi, moći da se proda u budućnosti, da li će zadovoljavati kriterijume budućnosti, posebno kada je reč o logistici i zgradama energetske efikasnosti, poručio je Dauson.

Zaključio je da se sve više traže zgrade koje imaju dodatne pogodnosti, kao što su teretane i slično.

Tagovi: stanogradnja, tržište nekretnina, TriGranit, stanogradnja u regionu, Bukurešt, Beograd
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
RAST
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
ZAGREB - Nekretnine u razvijenim državama su 10 posto precijenjene u odnosu na dugoročni prosjek što je najveća ekspanzija u 120 godina.
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE