GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.

"Prema našim izračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 posto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci", izjavila je viceguvernerka Bundesbanke Claudia Buch.

Trend se širi i izvan velikih aglomeracija, stoji u njezinoj izjavi objavljenoj u izvješću Bundesbanke o financijskoj stabilnosti.

Rast cijena nekretnina po njezinim bi riječima mogao biti ključan rizik za financijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na temelju nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istaknula je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na razdoblje dulje od 10 godina.

"Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački financijski sustav osjetljiv je na promjene kamatnih stopa", upozorila je Buch.

Financijski sustav dobro je funkcionirao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatiraju u Bundesbanku, ali u posljednje je vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije, dodaje viceguvernerka.

"Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je", ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope "zamjetno porasti" ako takva situacija potraje.

"To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi izravno pogodili banke" budući da bi morale plaćati više kamate ako bi im ustrebalo više novca, tumači Buch.

"Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika", zaključila je.

Dužnosnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački financijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji gospodarski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa.

Tagovi: Bundesbank, cijene nekretnina, Claudia Buch, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE