GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.

"Prema našim izračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 posto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci", izjavila je viceguvernerka Bundesbanke Claudia Buch.

Trend se širi i izvan velikih aglomeracija, stoji u njezinoj izjavi objavljenoj u izvješću Bundesbanke o financijskoj stabilnosti.

Rast cijena nekretnina po njezinim bi riječima mogao biti ključan rizik za financijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na temelju nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istaknula je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na razdoblje dulje od 10 godina.

"Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački financijski sustav osjetljiv je na promjene kamatnih stopa", upozorila je Buch.

Financijski sustav dobro je funkcionirao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatiraju u Bundesbanku, ali u posljednje je vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije, dodaje viceguvernerka.

"Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je", ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope "zamjetno porasti" ako takva situacija potraje.

"To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi izravno pogodili banke" budući da bi morale plaćati više kamate ako bi im ustrebalo više novca, tumači Buch.

"Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika", zaključila je.

Dužnosnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački financijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji gospodarski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa.

Tagovi: Bundesbank, cijene nekretnina, Claudia Buch, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
STANOVI
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
ZAGREB - Posljednje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
PROČELJA
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
OSIJEK - Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
HOTELI
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
PULA - Arhitektonski studio 3LHD je u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma.
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
SHOPPING
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
LJUBLJANA - Pekarska tvrtka Žito, koja je u vlasništvu hrvatske kompanije Podravka, danas je s poduzetnikom Ivom Boscarolom zaključila prodaju gotovo deset hektara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, stoji u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke.
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
SKOK
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
ZAGREB - Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto, pri čemu je ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila 60,1 milijardu kuna, što je skok za visokih 50,1 posto, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE