GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz
BEČ - U Srednjoj i Istočnoj Europi dostignut je novi rekord u nekretninskim transakcijama s ukupnom vrijednošću koja je prošle godine iznosila 13,9 milijardi eura, navode iz CBRE, vodeće agencije za prodaju nekretnina u regiji.

U proširenoj regiji, koja uključuje Austriju i Srbiju, obujam je još veći i iznosi 20,19 milijardi eura.

Ukupni volumen ulaganja udvostručen je tijekom posljednjih šest godina u proširenoj CEE regiji koja obuhvaća Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Austriju i Srbiju.

Većina zemalja u Srednjoj i Istočnoj Europi postigla je nove investicijske prekretnice: Poljska ima najveći udio (38 posto), a slijede Austrija (30 posto) i Češka (15 posto). Austrija i Poljska nadmašile su razinu od 5 milijardi eura, dosegnuvši 5,98 milijardi eura, odnosno 7,7 milijardi eura, dok su Rumunjska, Mađarska i Češka zabilježile vrijednost veću od milijardu eura (1,06, 1,72 i 2,98 milijardi na kraju 2019.).

Transakcijskim aktivnostima ponovo je dominirao uredski sektor koji čini 44 posto ukupnog volumena, a slijede ga na znatnoj udaljenosti sektor maloprodaje s 20 posto i industrijski s 14 posto. Hoteli, stambeni projekti, projekti zajedničke namjene i višestruke upotrebe predstavljali su 22 posto. Preko polovice ukupnog volumena, 59 posto, realizirano je u glavnim gradovima.

Glavni izvor kapitala u posljednjih šest godina bio je iz zapadne Europe s prosječnim udjelom od 35 posto, a slijede ga lokalni ulagači s udjelom od 28 posto. Ulagači iz drugih prekomorskih destinacija, uključujući Kinu, Rusiju, Australiju i Kanadu, od 2014. su investirali 14,27 milijardi eura, što predstavlja udio od 16 posto.

Tagovi: CBRE, CB Richard Ellis, tržište nekretnina, Bukurešt, Beč, Zagreb, Prag
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE