GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena stambene novogradnje najviša u deset godina

Cijena stambene novogradnje najviša u deset godina
NOVOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječna cijena kvadrata novogradnje u prvoj polovici 2021. godine dosegnula je za razinu cijele Hrvatske iznos od čak 13.385 kuna, što je nezabilježeno u posljednjih desetak godina.

Iz tablica koje je Državni zavod za statistiku objavio za razdoblje od 2010. godine naovamo, vidljivo je kako su te cijene posljednje desetljeće kontinuirano rasle, s manjim padom u dugoj polovici 2016. godine, kada je cijena kvadrata novogradnje pala na 9899 kuna, a nakon toga uslijedio je ponovno rast, koji nas u 2021. dovodi do iznosa od čak 1784 eura za četvorni metar novoga stana, i to na razini cijele države.

Dapače, kad iz cjenovnog prosjeka izbacimo POS-ove stanove, koji su se, prema podacima DZS-a, prodavali za 7499 kuna po kvadratu te u ukupnom broju prodanih stanova sudjelovali tek s 2,7 posto, prosječni kvadrat novogradnje u Hrvatskoj iznosi čak 13.550 kuna, što je 5,8 posto više nego u drugom polugodištu 2020. godine te 4,7 posto više od prvog polugodišta prošle godine.

Službena statistika tako potvrđuje ono što je već mjesecima vidljivo na oglasnom tržištu nekretnina - kupnja nekretnine - barem one nove - nikad nije bila skuplja, iako Zagreb u odnosu na isto razdoblje lani bilježi pad, doduše tek od nekoliko kuna, ali ipak pad, dok su cijene nekretnina u ostatku Hrvatske veće čak deset posto.

Kako je za Jutarnji list pojasnio predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović, ono što se događa u Hrvatskoj zapravo je na tragu svjetskih trendova, s obzirom na to da se rast cijena nekretnina bilježi i u ostatku Europe i svijeta, i to poglavito kao posljedica nekoliko faktora.

"Kao prvo, na tržištu godinama imamo izuzetno niske kamatne stope na kupnju nekretnina, što je najčešće glavni regulator tržišne cijene, a to je ujedno i glavni razlog zašto se u javnosti tako puno govori o tome hoće li cijena novca i dalje ostati niska, jer to pogoduje tržištu nekretnina.

Osim toga, na formiranje cijene nekretnina utjecala je i pandemija, u kojoj se ulaganje u nekretnine čini kao siguran i opipljiv način štednje, a što je za posljedicu imalo da brojni ulagači svoj novac ulažu u kvadrate", kazao je Ranilović te dodao kako je značajan utjecaj na prosječne cijene u Hrvatskoj imala i nestašica radne snage u sektoru građevinarstva, kao i rast cijena sirovina i materijala.

"Dakle, sve je poskupjelo, pa je stoga bilo logično očekivati da će se to odraziti i na cijenu kvadrata novogradnje", pojasnio je Ranilović.

Prema podacima DZS-a, u prvoj polovici ove godine privatni su investitori prodali 2300 novih stanova ukupne površine 151.567 četvornih metara, što znači da je prosječna veličina kupljene stanogradnje iznosila 65 četvornih metara, a od ukupnog broja prodanih stanova, njih 1367 nalazilo se na području Zagreba, dok je u ostatku Hrvatske prodano 945 stanova.

Kad je u pitanju 2020. godina, lani je u Hrvatskoj ukupno prodano 24 tisuća stanova i apartmana, od čega se njih tri tisuće odnosilo na stanove u novogradnjama.

Najviše stanova, očekivano, tada je prodano na području Zagreba i Zagrebačke županije, a na Jadranu je prodano oko 10 tisuća starih i novih nekretnina.

Tagovi: stanovi, cijene stanova, novogradnja, tržište nekretnina, cijene stanova, Dubravko Ranilović
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE