GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena stanova u Podgorici za dvije godine skočila preko 40#

Cijena stanova u Podgorici za dvije godine skočila preko 40#
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA Uprkos nepovoljnim kreditnim uslovima i rastu životnih troškova, cijene stanova u Podgorici nastavljaju da rastu, saopštio je analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal, Darko Đikanović.

“Bum koji je počeo u drugoj polovini prošle godine nastavlja uzlaznom putanjom i u ovoj godini, dostižući rekordne vrijednosti u trećem ovogodišnjem kvartalu”, kazao je za Đikanović Pobjedi.

On je naveo da je trenutna prosječna cijena jednosobnog stana u Podgorici 1,72 hiljade EUR po metru kvadratnom, dok je, poređenja radi, u istom periodu prošle godine prosjek iznosio 1,36 hiljada EUR, a 2021. godine 1,2 hiljade EUR.

Ovo predstavlja rast od preko 40 odsto u periodu od svega dvije godine.

“Visoka tražnja i visoka inflacija u kombinaciji sa prilivom stranog kapitala su doprinijeli ovako enormnom skoku cijena stanova. Naravno, cijene variraju ponajviše u zavisnosti od lokacije, veličine stana i kvaliteta gradnje”, rekao je Đikanović.

Tako, na primjer, na području City kvarta i okoline prosječna cijena jednosobnih stanova iznosi 2,15 hiljada EUR po metru kvadratnom, dok je u centru potrebno izdvojiti 1,95 hiljada, a u dijelu Preko Morače 1,9 hiljada.

U regionu Tuškog puta prosjek iznosi 1,8 hiljada EUR, dok je na Starom aerodromu 1,6 hiljada, a na Zabjelu 1,55 hiljada EUR.

Ono što je primjetno, kako je naglasio Đikanović, je da je u posljednjih godinu ponuda rasla, čemu svjedoči rast stambene gradnje nakon dužeg perioda neaktivnosti izazvane pandemijom.

“Ovi trendovi u građevinskom sektoru će svakako uticati na smanjenje jaza između ponude i tražnje, a zbog visoke aktivnosti na tržištu i značajnog priliva stranih investicija u nekretnine ostaje neizvjesno da li će se cijene stabilizovati u skorije vrijeme”, poručio je Đikanović.

Prema njegovim riječima, praćenje tržišnih trendova u Crnoj Gori je otežano, s obzirom na to da ne postoje registri cijena nepokretnosti i zvanični izvještaji o stanju na tržištu kao što je to slučaj u zemljama regiona u kojima su javno dostupne informacije o broju kupoprodaja, zaključenim cijenama i ukupnoj vrijednosti tržišta.

“Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojem se mnogi biznisi zasnivaju, smatram da je nužno uspostaviti registre i sisteme praćenja relevantnih podataka kako bi donosioci odluka, kompanije, investitori i građani znali u svakom trenutku da procijene situaciju i donesu ispravne odluke koje bi na kraju dana doprinijele našem ekonomskom razvoju”, kazao je Đikanović.

Što se tiče Monstatovih podataka, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1,5 hiljada EUR, devet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tokom istog razdoblja, prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici skočila je 13,5 odsto na 1,58 hiljada EUR.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u primorskom regionu na kraju juna iznosila je 1,41 hiljadu EUR, u središnjem 714 EUR, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1,28 hiljada EUR.

Iz Monstata su precizirali da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

Tagovi: pODGORICA, STANOVI, STANOGRADNJA, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE