GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku i dalje najviše u Hrvatskoj

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku i dalje najviše u Hrvatskoj
NEKRETNINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2017 / 21:21
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Prema novom istraživanju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, rasle 2.3 posto

Kada pogledamo samo stanove, taj rast je veći i iznosi 4 i pol posto. I dalje su cijene niže u odnosu na 2011. godinu, no primjetno je da se razlike iz mjeseca u mjesec smanjuju.

Pa su tako cijene kvadrata stanova u odnosu na listopad rasle za 0,2 posto. Cijene stanova u Zagrebu u posljednjih 12 mjeseci rasle su za gotovo osam posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od jedan posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1765 eura, no cijene se znatno razlikuju po kvartovima. Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednjih godinu dana zabilježila je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu, morat ćete pak prosječno izdvojiti 1768 eura, što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Prosječna cijena stanova na Laništu u prošlih 12 mjeseci rasla je za 14,37 posto i sada iznosi 1695 eura, što je za 75 eura više od prosječne cijene kvadrata stana na Trnju, u kojem je zabilježen pad cijena u posljednjih 12 mjeseci za 3 posto. Najpovoljnije prosječne cijene stanova kreću se nešto niže od 1000 eura po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica. Zanimljivo je za usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. Naime, u Sopotu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1430 eura i u posljednjih 12 mjeseci tamo je zabilježen rast za gotovo 7 posto. U susjednom Sigetu prosječna cijena stana niža je za 87 eura od Sopota i u posljednjih 12 mjeseci bilježi pad od 1,2 posto.

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku i dalje su najviše u Hrvatskoj. Kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 4590 eura i za 12 posto je rastao u posljednjih 12 mjeseci. Sličan rast bilježe i cijene stanova u Dubrovniku. Naime, tamo je prosječna cijena kvadrata stana 3164 eura. Drugi na ljestvici gradova s najvišim cijenama nekretnina nalazi se Split, gdje su cijene rasle za gotovo 9 posto u godinu dana. Prosječna cijena kvadrata kuće u Splitu iznosi 2782 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2491 euro. I dalje su Dubrovnik i Split jedini veći gradovi u Hrvatskoj gdje je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Već nešto sjevernije, u Šibeniku, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1388 eura i za 174 eura je viša od prosječne cijene kvadrata kuće s dvorištem. Na istoku Hrvatske cijene su nekretnina najniže, pa tako prosječna cijena kvadrata stana u Vinkovcima iznosi 723 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 511 eura.

Istarska županija je jedna od osam županija koje su bilježile rast cijena nekretnina u posljednjih godinu dana. Prosječan godišnji rast cijena nekretnina u Istarskoj županiji iznosio je pet posto. Godišnji rast cijena kvadrata stanova u Istri iznosio je gotovo devet posto, dok su cijene kuća u prosjeku rasle nešto manje od tri posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1479 eura i za više od 11 posto rasla je u posljednjih 12 mjeseci. U istom gradu, cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1451 euro. Kućama u Puli sporije rastu cijene u odnosu na stanove. Taj rast je posljednjih 12 mjeseci iznosio gotovo pet posto. U Rovinju prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2424 eura, dok za kvadrat kuće u prosjeku treba izdvojiti 2144 eura.

Zanimljivo, dok u Rovinju stanovi bilježe godišnji rast cijena za 7 posto, kuće bilježe pad cijena od gotovo 1 posto. Poreč i Pazin jedini su istarski gradovi gdje su cijene stanova niže od cijena kvadrata kuća. U Poreču prosječna cijena kvadrata kuće iznosi 1849 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1843 eura. U Pazinu su cijene daleko niže od gradova na istarskoj obali. Tamo prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1082 eura, dok kvadrat stana u prosjeku stoji 1011 eura.

 

Tagovi: tržište nekretnina, Dubrovnik, Zagreb, Istra, Rovinj
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE