GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina i najamnine u EU nastavljaju rasti

Cijene nekretnina i najamnine u EU nastavljaju rasti
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 08:28
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - U posljednjih desetljeće i pol tržište nekretnina doživjelo je velike promjene diljem Europe.

Trend rasta cijena kuća prisutan je u mnogim europskim zemljama, a prema istraživanju Eurostata, u prvom kvartalu tekuće godine cijene su porasle u 26 zemalja Europske unije.

Također, 2022. godine 69 posto stanovništva EU živjelo je u kućanstvima koja posjeduju svoje domove, dok je preostalih 31 posto živjelo u unajmljenim stanovima. Najveći udio vlasništva zabilježen je u Rumunjskoj (95 posto), Slovačkoj (93 posto), Hrvatskoj (91 posto) i Mađarskoj (90 posto).

U svim članicama, osim u Njemačkoj, bilo je više vlasnika nego najmoprimaca.

U prvom kvartalu 2024. cijene kuća u EU porasle su za 0,4 posto, a stanarine za 0,9 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2023. U usporedbi s prvim kvartalom 2023. cijene kuća u EU porasle su za 1,3 posto, dok su stanarine porasle za 3,0 postotak.

Cijene kuća više su se nego udvostručile u sedam zemalja EU od 2010. godine, uključujući Estoniju, Mađarsku, Litvu, Latviju, Češku, Austriju i Luksemburg. Popusti su zabilježeni u Italiji i na Cipru.

Najamnine su porasle u 26 zemalja EU, a najveći rast zabilježen je u Estoniji, Litvi i Irskoj. Jedini pad cijena najma zabilježen je u Grčkoj.

Tagovi: nekretnine, najamnine
PROČITAJ I OVO
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
DOZVOLE
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine izdano 962 građevinske dozvole, što predstavlja rast od 9,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Nastavak pesimizma u njemačkoj stanogradnji
PESIMIZAM
Nastavak pesimizma u njemačkoj stanogradnji
BERLIN - U njemačkom građevinskom sektoru nešto je manje tvrtki prijavilo nedostatak narudžbi i otkazivanje stambenih projekata u lipnju.
Prošle godine pad prodaje stambenih nekretnina u EU
TRENDOVI
Prošle godine pad prodaje stambenih nekretnina u EU
BRUXELLES - Lani je broj transakcija prodaje stambenih nekretnina pao u 13 od 16 članica EU za koje je europski statistički ured Eurostat imao podatke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE