GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina u Dubrovniku i dalje rastu

Cijene nekretnina u Dubrovniku i dalje rastu
ASTRONOMSKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / HRT
DUBROVNIK - Za jesen su najavljena poskupljenja gotovo svega, a velike promjene bi trebale doživjeti i cijene nekretnina.

Ono što se neće mjenjati je činjenica da su najskuplji kvadrati u Hrvatskoj na dubrovačkom području. Cijene su već sada nedohvatljive za većinu mladih obitelji, a prema najavama, cijene će samo rasti.

Cijene dubrovačkih kvadrata za većinu su nedostupne, a i dalje rastu.

- Sada je već cijena preko 4000 eura, neka srednja, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda, rekao je za HRT Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.

Cijena od 4 tisuće eura po kvadratu odnosi se na manje atraktivne dijelove grada. Za Ploče ili Lapad cijene su i dvostruke veće.

- Ima jako puno naših ljudi, međutim ima i dosta stranaca. Ponovno su se stranci pojavili i željeli kupovati, pogotovo skuplje nekretnine koje se nalaze na području Ploča ili eventualno uz more negdje, rekao je Bezić.

Jedan je od glavnih razloga ovakvih cijena mala ponuda, odnosno malen broj novogradnji.

- Nama i dalje su cijene građevinskih materijala u porastu, nedostaje građevinskog materijala; vlada neizvjesnost i naravno da su i građevinari ukalkulirali i taj faktor u svoje izlazne cijene. S druge strane imamo određeni i zastoj s izdavanjem građevinskih dozvola; onda opet, s treće strane, imamo povećanje potražnje, istaknula je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik, HGK.

I što preostaje mladim obiteljima? Nadati se pomoći grada. U sklopu Modela dubrovačke stanogradnje i ove će se godine dodijeliti 42 stana, a iduće godine 30 mladih obitelji dobit će 30 tisuća eura pomoći.

- Što se tiče samih uvjeta, kada se stan dobije 10 godina se plaća najam stana, nakon toga se ide u otkup. Sada s državom riješavamo da mi, kao jedinica lokalne samouprave, možemo prodati stan po nižoj cijene od tržišne, što sada još uvijek nije moguće. A onda, što je iznimno važno, sav onaj najam koji ste plaćali 10 godina će uči u otkupnu vrijednost stana, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Na taj način Grad pokušava spriječiti da se ti stanovi počnu iznajmljivati.

Tagovi: Dubrovnik, cijene nekretnina, Frano Bezić, Nikolina Trojić
PROČITAJ I OVO
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
OBNOVA
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
ZAGREB - Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
POSLJEDICE
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
BERLIN - Kuće i stanovi u Njemačkoj skuplji su već peto tromjesečje zaredom za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali se taj rast cijena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
RAST
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju bio veći za 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je na mjesečnoj razini pao za 2,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
OBNOVA
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
ZAGREB - Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
STANOGRADNJA
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
ZAGREB - Unatoč krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE