GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene stanova u Sloveniji prošle godine s najvećim skokom u posljednjih 15 godina

Cijene stanova u Sloveniji prošle godine s najvećim skokom u posljednjih 15 godina
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene stambenih nekretnina porasle su za 15,7 posto na godišnjoj razini u 2021., što je najveći rast od 2007. U posljednjem tromjesečju prošle godine porasle su za 4,6 posto tromjesečno, objavio je danas statistički ured.

Prošlogodišnji rast cijena stambenih nekretnina bio je tako najveći od četvrtog tromjesečja 2007. kada je rast iznosio 20,4 posto, podaci su statističkog ureda.

Najviše su porasle cijene novih stanova, za 20,2 posto. Slijedile su cijene rabljenih stanova koje su prošle godine porasle za 18 posto, cijene rabljenih obiteljskih kuća koje su porasle za 11,9 posto te cijene novih obiteljskih kuća. Potonji je porastao 3,1 posto.

Cijene rabljenih stambenih nekretnina (rabljenih stanova i kuća zajedno) u posljednjem su prošlogodišnjem tromjesečju rasle u prosjeku 4,6 posto na tromjesečnoj razini diljem Slovenije. Cijene rabljenih stanova porasle su za 5,3 posto, a cijene rabljenih obiteljskih kuća za 3,3 posto.

U odnosu na treće tromjesečje najviše su poskupjeli rabljeni stanovi u Mariboru, za 6,8 posto, zatim u ostatku Slovenije (za 5,1 posto) te u Ljubljani (za 4,5 posto).

Cijene novih stambenih nekretnina (nove stambene i nove obiteljske kuće zajedno) bile su veće drugi kvartal zaredom. U odnosu na prethodno tromjesečje povećani su za 12,9 posto. Cijene novih stanova porasle su za 4,9 posto, a cijene novih obiteljskih kuća za tri posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prošloj godini iznosila je oko 1,6 milijardi eura, što je gotovo za trećinu više od ukupne vrijednosti svih prodaja u 2020., koja je iznosila 1,2 milijarde eura. Prodano je ukupno 13.440 stambenih objekata, oko 16 posto više u odnosu na prethodnu godinu, kada je zbog epidemije covida-19 prodano najmanje posljednjih sedam godina.

Na tromjesečnoj razini ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina iznosila je 448 milijuna eura, što je oko 19 posto više nego u prethodnom tromjesečju (378 milijuna eura) i 36 posto više nego u posljednjem tromjesečju 2020. vrijednost je bila 330 milijuna eura . Ukupan broj prodanih stambenih nekretnina iznosio je 3.550, što je oko šest posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i oko 15 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. (3.082).

Broj prodaje rabljenih stambenih nekretnina bio je veći nego u trećem tromjesečju. Naime, prodano je 3500 rabljenih stambenih nekretnina, a ukupna vrijednost prodaje iznosila je 430 milijuna eura, što je oko 17 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 40 posto više nego u istom tromjesečju prošle godine.

U zadnjem tromjesečju 2021. prodano je 96 novih stambenih nekretnina. Ukupna vrijednost prodaje novih stambenih nekretnina iznosila je oko 18 milijuna eura, što je dvostruko više nego u prethodnom tromjesečju i za petinu manje nego u četvrtom tromjesečju 2020.

Tagovi: cijene stanova u Sloveniji, tržište nekretnina u Sloveniji, Maribor, Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Rast građevinskih radova u Srbiji
RADOVI
Rast građevinskih radova u Srbiji
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla je za 8,4 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 8,8 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
TRŽIŠNI TRENDOVI
Slovenija: Cijene nekretnina i dalje rastu, ali je intenzitet usporen
LJUBLJANA - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta, cijene nekretnina u Sloveniji nastavile su rasti u prvom tromjesečju, no sredinom godine, prema riječima brokera, ima naznaka zastoja trenda.
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
OBJAŠNJENJE
Stručnjak objasnio šta stoji iza snažnog rasta cena nekretnina u Srbiji
BEOGRAD – Cene nekretnina u Srbiji u poslednjih godinu dana su dosta porasle, pa cena kvadrata na periferiji Beograda sada dostiže i do 1.300 evra, dok cene novogradnje u centru grada idu do 3.500 evra po kvadratu, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora „Klaster nekretine“ Nenad Đorđević.
Erste planira izgraditi 15.000 stanova u Hrvatskoj
PLANOVI
Erste planira izgraditi 15.000 stanova u Hrvatskoj
ZAGREB - U bliskoj suradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, "osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam".
Pelješki most već je podigao cijene nekretnina
EFEKTI
Pelješki most već je podigao cijene nekretnina
ZAGREB - Očekivano, reklo bi se, cijena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu su u porastu od 2017. godine, s tim da je najveći porast prodaje zabilježen lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE