GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 13:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Volumen investicijskih transakcija na hrvatskom tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. je u odnosu na godinu ranije porastao za 40 posto, na oko 700 milijuna eura, od čega se najviše odnosilo na maloprodaju-trgovačke lance te u hotele, podaci su iz godišnje analize hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Colliers International.

Od ukupnog volumena transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina, na maloprodaju se odnosilo 40 posto, a tek nešto manje ili 39 posto na hotele, dok je 12 posto vezano za logističko-skladišne nekretnine, a 8 posto za urede.

Usporedba s 2020. pokazuje da su u strukturi ukupnog volumena transakcija u 2021. bili nešto manji udjeli u maloprodaji (2020. je taj udjel bio 45 posto), puno manji u segmentu ureda (2020. udjel od 23 posto), a znatno veći u hotele (u 2020. je udjel bio 22 posto) i nešto malo veći u logistiku (taj je udjel u 2020. bio 10 posto).

U Dalmaciji najviše transakcija, a među investitorima najviše iz UAE i Hrvatske

Promatrano geografski, najjača transakcijska aktivnost na tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. bila je u Dalmaciji, s oko 40 posto od ukupnog volumena, zatim u Zagrebu s 25 posto udjela, a ostalo se odnosi na ostale dijelove zemlje.

S obzirom na kapital i investitore, najveći dio ukupnih transakcija na nekretninskom tržištu u 2021. ili 75 posto činio je strani kapital, pri čemu iz Colliersa ističu da je najveća transakcija bila akvizicija grupacije Sunce hoteli (s brendom Bluesun Hotels & Resorts) privatnog ulagača sa sjedištem u UAE i razvojne tvrtke Eagle Hills.

Tako su, po zemljama investitora, oni iz UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) 2021. bili na prvom mjestu, s udjelom u transakcijama na nekretninskom tržištu od 29 posto, a na drugom su mjestu investitori iz Hrvatske s udjelom od 25 posto.

Na trećem su mjestu investitori iz Poljske s udjelom u ukupnim transakcijama od 17 posto, a uz njih, kako kažu iz Colliersa, prilično aktivni na tržištu komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj 2021. bili su i investitori iz još nekih zemalja srednje i istočne Europe, pogotovo u sektoru maloprodaje. Tako poljske po udjelima u transakcijama slijede investitori iz Češke s udjelom od 10 posto te Austrije s udjelom od 7 posto.

Kod domaćih investitora naglašavaju da su institucionalni investitori (mirovinski fondovi i osiguravajuća društva) nastavili povećanje alokacija u komercijalne nekretnine te su u 2021. činili gotovo 20 posto ukupnog volumena tržišnih transakcija, s naglaskom na nekoliko uredskih, hotelskih i logističkih investicija.

"Ulazak domaćih institucionalnih investitora na tržište komercijalnih nekretnina je i znak da tržište postaje sve više zrelo i to je i ohrabrujući signal za druge investitore", smatraju u Colliersu, dodajući da na transakcije, ali i prinose na nekretninskom tržištu utječu 'panika' inflacije, niske ili negativne kamatne stope, kao i rastući troškovi izgradnje, koji će, po njima, i odgoditi razvoj nove ponude i proizvoda.

Komentirajući podatke, iz Colliersa napominju i da je 2021. uredska i logistička imovina i dalje bila u fokusu investitora, ali da se većina transakcija odnosila na maloprodaju i hotele, na što je utjecao i određeni oporavak turizma.

Podaci te konzultantske kuće od 2015. do 2021. pokazuju da je u tom razdoblju najviši volumen ukupnih transakcija s komercijalnim nekretninama od gotovo 900 milijuna eura bio u Hrvatskoj 2016. godine, te zatim 2018. oko 800 milijuna eura.

U 2015. taj je volumen iznosio oko 400 milijuna eura, 2017. oko 300 milijuna eura, 2019. gotovo 600 milijuna eura, a 2020. oko 500 milijuna eura, da bi u 2021. porastao na oko 700 milijuna eura.

Tagovi: Colliers, tržište nekretnina, Eagle Hills, komercijalne nekretnine, trgovački lanci
PROČITAJ I OVO
Pag: Stranci sve više kupuju nekretnine
TRENDOVI
Pag: Stranci sve više kupuju nekretnine
PAG - Strani državljani kupuju sve više kuća i stanova Hrvatskoj. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama.
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
ŠIRENJE
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
KRIŽEVCI – Supernova Grupa otvorila je u Križevcima svoj novi, ukupno 16. po redu trgovački centar u Hrvatskoj.
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
PORAZNO
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
ZAGREB - Godišnjom plaćom 2008. moglo se kupiti 4,4 kvadrata stana, a sada se može kupiti 5,5 kvadrata, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da su rast plaća i pad kamata lani povećali dostupnost stanova unatoč cijenama.
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu
PROJEKTI
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu

ROVINJ - U proljeće 2025. godine planiran je dovršetak poslovno-stambenog objekta na mjestu nekadašnje hladnjače od Mirne, a koja je izgrađena u prenamjenjenom zatvora iz doba Austrijskog Carstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE