GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 13:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Volumen investicijskih transakcija na hrvatskom tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. je u odnosu na godinu ranije porastao za 40 posto, na oko 700 milijuna eura, od čega se najviše odnosilo na maloprodaju-trgovačke lance te u hotele, podaci su iz godišnje analize hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Colliers International.

Od ukupnog volumena transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina, na maloprodaju se odnosilo 40 posto, a tek nešto manje ili 39 posto na hotele, dok je 12 posto vezano za logističko-skladišne nekretnine, a 8 posto za urede.

Usporedba s 2020. pokazuje da su u strukturi ukupnog volumena transakcija u 2021. bili nešto manji udjeli u maloprodaji (2020. je taj udjel bio 45 posto), puno manji u segmentu ureda (2020. udjel od 23 posto), a znatno veći u hotele (u 2020. je udjel bio 22 posto) i nešto malo veći u logistiku (taj je udjel u 2020. bio 10 posto).

U Dalmaciji najviše transakcija, a među investitorima najviše iz UAE i Hrvatske

Promatrano geografski, najjača transakcijska aktivnost na tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. bila je u Dalmaciji, s oko 40 posto od ukupnog volumena, zatim u Zagrebu s 25 posto udjela, a ostalo se odnosi na ostale dijelove zemlje.

S obzirom na kapital i investitore, najveći dio ukupnih transakcija na nekretninskom tržištu u 2021. ili 75 posto činio je strani kapital, pri čemu iz Colliersa ističu da je najveća transakcija bila akvizicija grupacije Sunce hoteli (s brendom Bluesun Hotels & Resorts) privatnog ulagača sa sjedištem u UAE i razvojne tvrtke Eagle Hills.

Tako su, po zemljama investitora, oni iz UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) 2021. bili na prvom mjestu, s udjelom u transakcijama na nekretninskom tržištu od 29 posto, a na drugom su mjestu investitori iz Hrvatske s udjelom od 25 posto.

Na trećem su mjestu investitori iz Poljske s udjelom u ukupnim transakcijama od 17 posto, a uz njih, kako kažu iz Colliersa, prilično aktivni na tržištu komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj 2021. bili su i investitori iz još nekih zemalja srednje i istočne Europe, pogotovo u sektoru maloprodaje. Tako poljske po udjelima u transakcijama slijede investitori iz Češke s udjelom od 10 posto te Austrije s udjelom od 7 posto.

Kod domaćih investitora naglašavaju da su institucionalni investitori (mirovinski fondovi i osiguravajuća društva) nastavili povećanje alokacija u komercijalne nekretnine te su u 2021. činili gotovo 20 posto ukupnog volumena tržišnih transakcija, s naglaskom na nekoliko uredskih, hotelskih i logističkih investicija.

"Ulazak domaćih institucionalnih investitora na tržište komercijalnih nekretnina je i znak da tržište postaje sve više zrelo i to je i ohrabrujući signal za druge investitore", smatraju u Colliersu, dodajući da na transakcije, ali i prinose na nekretninskom tržištu utječu 'panika' inflacije, niske ili negativne kamatne stope, kao i rastući troškovi izgradnje, koji će, po njima, i odgoditi razvoj nove ponude i proizvoda.

Komentirajući podatke, iz Colliersa napominju i da je 2021. uredska i logistička imovina i dalje bila u fokusu investitora, ali da se većina transakcija odnosila na maloprodaju i hotele, na što je utjecao i određeni oporavak turizma.

Podaci te konzultantske kuće od 2015. do 2021. pokazuju da je u tom razdoblju najviši volumen ukupnih transakcija s komercijalnim nekretninama od gotovo 900 milijuna eura bio u Hrvatskoj 2016. godine, te zatim 2018. oko 800 milijuna eura.

U 2015. taj je volumen iznosio oko 400 milijuna eura, 2017. oko 300 milijuna eura, 2019. gotovo 600 milijuna eura, a 2020. oko 500 milijuna eura, da bi u 2021. porastao na oko 700 milijuna eura.

Tagovi: Colliers, tržište nekretnina, Eagle Hills, komercijalne nekretnine, trgovački lanci
PROČITAJ I OVO
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
POSLJEDICE
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
BUDVA - Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
INVESTICIJE
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
ZAGREB – Supernova Grupa najavila je početak izgradnje svog 17. trgovačkog centra u Hrvatskoj, Supernova Jastrebarsko. Novi trgovački centar, točnije retail park, nalazit će se u jugozapadnom dijelu grada Jastrebarskog, na raskrižju ulica Većeslava Holjevca i Nikole Tesle, s lakim pristupom centru grada i autocesti.
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE