GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Colliers: Maloprodajni, logistički i skladišni sektor dominiraju hrvatskim tržištem nekretnina

Colliers: Maloprodajni, logistički i skladišni sektor dominiraju hrvatskim tržištem nekretnina
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prošlu godinu je obilježila globalna pandemija, potpuni lockdown i usporavanje većine poslovnih aktivnosti.

Iako je, u trenutku izbijanja koronakrize, Hrvatska bila u najzdravijoj gospodarskoj i investicijskoj situaciji do sada. Colliers u najnovijoj analizi tržišta nekretnina u Hrvatskoj izražava očekivanje da će u ovoj godini potražnja investitora ostati snažna za core nekretninama: nekretnine s visokom popunjenošću, istaknutim zakupcima i dugoročnim zakupom.

Međutim, s nedostatkom dobrog proizvoda koji se nudi na tržištu, za očekivati je da će se investitori također okrenuti prema „value-add“ nekretninama. Dok će na potražnju na stambenom tržištu utjecati gospodarska situacija u zemlji, prije svega razina zaposlenosti i plaće.

Volumen investicijskih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina u 2020. godini iznosio je gotovo 550 milijuna eura, što je 83 posto vrijednosti u 2019. godini. U drugoj polovici godine investicijsko tržište počelo se oporavljati i većina sklopljenih poslova realizirana je u trećem kvartalu.

Sektor u kojem su se poslovne aktivnosti povećale je maloprodajni sektor povezan s prehrambenim lancima, logistikom te skladišnim prostorima. Ti su segmenti uslijed osnaživanja online trgovine postali najtraženiji tip proizvoda, kako za investitore, tako i za zakupce, a trend potražnje govori da neće tako skoro jenjavati. Ako uzmemo u obzir očekivani daljnji rast prehrambene, farmaceutske i povezanih industrija, te distribucije i logistike, ovaj segment komercijalnih nekretnina neupitno će ostati u fokusu čitavog tržišta.

Potražnja od lokalnih tvrtki za skladišnim i logističkim kvadratima je velika. Trenutno Pevex traži 200 000 m² prostora za izgradnju 70 000 m² LDC-a. Rimac Automobili traže skladište (15.000 - 30.000 m²) dok njihov kampus ne bude završen 2025. godine. Primarne mjesečne najamnine za logističke prostore u Zagrebu iznose oko 5,5 € / m². Prosječne najamnine za starije industrijske prostore kreću se od 2,0 € / m² do 4,0 € / m².

Hotelsko je tržište, dakako, ostalo u drugom planu zbog izbijanja pandemije i globalnog turističkog pada koji nije mimoišao ni Hrvatsku.

Hrvatska je u skupini zemalja koje će imati dugotrajni oporavak i značajan utjecaj na gospodarstvo i hotelijerstvo zbog velikog udjela stranih gostiju (preko 90% svih noćenja ostvaruju strani gosti). Odredišta koja su dostupnija automobiliskim gostima bit će otpornija na pad aktivnosti od onih koja su u velikoj mjeri ovisna o zračnom prometu poput Dubrovnika i Splita.

Oporavak se očekuje 2021. godine, a povratak u normalu i hotelske performanse prije COVID-a u Hrvatskoj se predviđa za 2023. Izvedba će varirati ovisno o objektu, a neki će se možda brže oporaviti. Dugoročno gledano, epidemija vjerojatno neće biti katalizator značajnih strukturnih promjena.

Tagovi: Colliers, logistički prostori, skladišni prostori, Pevex, Rimac Automobili, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
AKVIZICIJE
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
PODGORICA - Izraelska kompanije BIG Shopping Centers Group uskoro će preuzeti najveći šoping centar u Crnoj Gori, Delta City.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE