GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Colliers: Maloprodajni, logistički i skladišni sektor dominiraju hrvatskim tržištem nekretnina

Colliers: Maloprodajni, logistički i skladišni sektor dominiraju hrvatskim tržištem nekretnina
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prošlu godinu je obilježila globalna pandemija, potpuni lockdown i usporavanje većine poslovnih aktivnosti.

Iako je, u trenutku izbijanja koronakrize, Hrvatska bila u najzdravijoj gospodarskoj i investicijskoj situaciji do sada. Colliers u najnovijoj analizi tržišta nekretnina u Hrvatskoj izražava očekivanje da će u ovoj godini potražnja investitora ostati snažna za core nekretninama: nekretnine s visokom popunjenošću, istaknutim zakupcima i dugoročnim zakupom.

Međutim, s nedostatkom dobrog proizvoda koji se nudi na tržištu, za očekivati je da će se investitori također okrenuti prema „value-add“ nekretninama. Dok će na potražnju na stambenom tržištu utjecati gospodarska situacija u zemlji, prije svega razina zaposlenosti i plaće.

Volumen investicijskih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina u 2020. godini iznosio je gotovo 550 milijuna eura, što je 83 posto vrijednosti u 2019. godini. U drugoj polovici godine investicijsko tržište počelo se oporavljati i većina sklopljenih poslova realizirana je u trećem kvartalu.

Sektor u kojem su se poslovne aktivnosti povećale je maloprodajni sektor povezan s prehrambenim lancima, logistikom te skladišnim prostorima. Ti su segmenti uslijed osnaživanja online trgovine postali najtraženiji tip proizvoda, kako za investitore, tako i za zakupce, a trend potražnje govori da neće tako skoro jenjavati. Ako uzmemo u obzir očekivani daljnji rast prehrambene, farmaceutske i povezanih industrija, te distribucije i logistike, ovaj segment komercijalnih nekretnina neupitno će ostati u fokusu čitavog tržišta.

Potražnja od lokalnih tvrtki za skladišnim i logističkim kvadratima je velika. Trenutno Pevex traži 200 000 m² prostora za izgradnju 70 000 m² LDC-a. Rimac Automobili traže skladište (15.000 - 30.000 m²) dok njihov kampus ne bude završen 2025. godine. Primarne mjesečne najamnine za logističke prostore u Zagrebu iznose oko 5,5 € / m². Prosječne najamnine za starije industrijske prostore kreću se od 2,0 € / m² do 4,0 € / m².

Hotelsko je tržište, dakako, ostalo u drugom planu zbog izbijanja pandemije i globalnog turističkog pada koji nije mimoišao ni Hrvatsku.

Hrvatska je u skupini zemalja koje će imati dugotrajni oporavak i značajan utjecaj na gospodarstvo i hotelijerstvo zbog velikog udjela stranih gostiju (preko 90% svih noćenja ostvaruju strani gosti). Odredišta koja su dostupnija automobiliskim gostima bit će otpornija na pad aktivnosti od onih koja su u velikoj mjeri ovisna o zračnom prometu poput Dubrovnika i Splita.

Oporavak se očekuje 2021. godine, a povratak u normalu i hotelske performanse prije COVID-a u Hrvatskoj se predviđa za 2023. Izvedba će varirati ovisno o objektu, a neki će se možda brže oporaviti. Dugoročno gledano, epidemija vjerojatno neće biti katalizator značajnih strukturnih promjena.

Tagovi: Colliers, logistički prostori, skladišni prostori, Pevex, Rimac Automobili, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE