GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine

Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 18:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Neki prodaju i nekretnine u Njemačkoj kako bi pokrenuli turistički biznis u Crnoj Gori, piše Deutsche Welle.

Peteročlana obitelj Oberender iz Coburga u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj prvi je put posjetila Crnu Goru u lipnju prošle godine.

Samo dva mjeseca kasnije kupili su kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara.

Nakratko su se vratili u Njemačku, da bi je od studenog trajno zamijenili Crnom Gorom.

“Pitali smo prijatelje o nekoliko zemalja, Bugarskoj, Mađarskoj, čak i Meksiku. Kao djeca bili smo nekoliko puta na ljetovanju u Jugoslaviji, u Dubrovniku. Odavno nam se sviđa mentalitet ovdašnjih ljudi, pogotovo kada kažu: Vi radite u Njemačkoj, a mi živimo u Crnoj Gori”, pričaju za Deutsche Welle Anja i Ralf Oberender.

Obojica su informatičari, a Ralph je inženjer elektrotehnike.

Kćerke Hana i Ela već su upisale osnovnu školu u Ulcinju i uče crnogorski jezik, a njihovim stopama uskoro će krenuti i brat Max. Svoj dom u Njemačkoj stavili su na prodaju i čekaju kupca.

Obenderovi su samo jedna od njemačkih obitelji koje su se u posljednjih godinu dana doselile u Crnu Goru.

Prema podacima crnogorskog MUP-a, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 njemačkih državljana.

Da je interes Nijemaca za dolazak porastao govori i podatak da su prošle godine njemački građani i tvrtke uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Strani državljani i tvrtke kupili su u prvih 10 mjeseci 2022. godine nekretnine vrijedne 370 milijuna eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Na prvom mjestu su Nijemci s 57 milijuna eura, a slijede ih do sada neprikosnoveni Rusi s 50 milijuna.

Na to je svakako utjecao i Vladin program ekonomskog državljanstva, odnosno dobivanje crnogorske putovnice u zamjenu za ulaganja.

Nijemci u Crnoj Gori uglavnom su koncentrirani u Baru, pa ih već nazivaju “barskim Nijemcima”.

Najpoznatiji je Michael Bader, koji već 15 godina živi u naselju Utjeha i "prva je pomoć" mnogim sunarodnjacima kada stignu u Crnu Goru.

Tako je pomogao i Obenderovcima.

Bader je u Njemačkoj živio u blizini Koblenza, u saveznoj pokrajini Rhineland, a nakon crnogorskog referenduma o neovisnosti 2006. kupio je stan u Crnoj Gori, kako kaže, “čisto za odmor”.

“Tada nisam razmišljao ni o turizmu ni o nekom drugom poslu. Međutim, ubrzo sam, sasvim slučajno, iznajmio taj apartman i stigli su prvi turisti. Sljedeće godine ih je došlo još više. Tada sam shvatio kakva je to razvojna šansa, pa sam, korak po korak, Njemačku zamijenio Crnom Gorom”, kaže Bader za Deutsche Welle.

Od tada se bavi iznajmljivanjem apartmana i uz pomoć partnera organizira izlete i ture po Crnoj Gori, a osnovao je i fondaciju "Budućnost crnogorskog turizma".

Fokusiran je na turiste sa njemačkog govornog područja, te zajedno sa još dva Nijemca neumorno promovira Crnu Goru kao turističku i kulturnu destinaciju, a posebno je ponosan na promociju putem njemačkih TV stanica kao što su SAT 1, WDR, SWR. i ARTE.

Tagovi: tržište nekretnina u Crnoj Gori, Nijemci, Privredna komora Crne Gore, cijene stanova u Podgorici, Budva
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE