GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu

Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA - Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave koronavirusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine tvrdi da ni početkom ove nije došlo do oporavka.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori kazali su Pobjedi da oporavak tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u Crnoj Gori i najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji.

Oni smatraju da je na tržište, pored pandemije, negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori, u posljednjih pola godine.

Stabilizacija tržišta i rast potražnje mogao bi se, prema njihovim riječima, očekivati krajem ove i početkom naredne godine, ali ne i smanjenje cijena stanova.

Vlasnik podgoričke Zetagradnje, Blagota Radović, naveo je da se situacija na tržištu nekretnina nije popravila ni u prva dva mjeseca ove godine, kao i da je interesovanje i dalje značjano manje nego što je bilo u periodu prije pandemije.

“U odnosu na period prije pandemije, mi smo negdje na 50 do 60 odsto prodaje. Nema značajnih izmjena na tržištu ni na početku ove godine. Može se reći da čak i blago opada interesovanje, tako da je početkom godine prodaja manja pet odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radović.

On očekuje da će se tržište nekretnina i uopšte ekonomija stabilizovati tek naredne godine, kad bi trebalo da se suzbije pandemija.

“Prije stavljanja pod kontrolu koronavirusa sigurno neće doći do stabilizacije tržišta. Tek tada možemo imati neku značajno veću tražnju nekretnina. Ove godine može doći do ublažavanja pandemije, ali to se neće desiti sigurno prije jeseni ili zime”, rekao je Radović.

On je dodao da se cijene nekretnina održavaju uglavnom na istom nivou i da su stabilno niske. Zetragradnja, prema njegovim riječima, ne planira da ih smanjuje.

“Nećemo smanjivati cijene. Možemo da smanjimo investicije, ali da smanjimo cijene, ne sigurno, to nam se ne isplati, a nemamo potrebe da žurimo u očekivanju boljih vremena”, kazao je Radović.

On smatra da je, pored koronavirusa, i politička situacija u Crnoj Gori negativno uticala na tržište nekretnina.

“Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak, epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina “, kazao je Radović.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije “14. septembar”, Mehmed Kolarević, očekuje da bi situacija na tržištu nekretnina mogla da se stabilizuje krajem ove i početkom naredne godine.

“Nakon ljeta i poslije stavljanja pod kontrolu pandemije koronavirusa trebalo bi da dođe do povećanja tražnje i prodaje stanova. Naredne godine će sigurno doći do oporavka tržišta, ali ja očekujem i krajem ove godine”, rekao je Kolarević.

On je naveo da ni u prva dva mjeseca ove godine situacija na tržištu nekretnina nije bolja u odnosu na prošlu godinu.

“Ne može biti bolje kad je svakog dana zaraženo po 500 ljudi, to je haos za Crnu Goru. To se odražava na biznis, na prodaju i na kupovinu, jer narod troši zadnje rezerve onoga što je sklonio“, kazao je Kolarević.

I on smatra da je nestabilna politička situacija, pored pandemije, negativno uticala na tržište. Prema riječima Kolarevića, njegova prodaja je pala žestoko.

“Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nijesam spustio cijene i promet je vrlo loš”, saopštio je Kolarević.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, navela je da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i “zaključavanja” pojedinih opština interesovanje ne postoji.

“Tržište se bilo malo oporavilo krajem januara i početkom februara. Međutim, nakon uvođenja novih mjera zbog pandemije interesovanja nema, telefoni nam ne zazvone, a ja u prethodne dvije-tri sedmice nijesam upalila auto i izašla na teren”, kazala je Radović.

Ona je dodala da u Podgorici i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cijena nekretnina.

“Potpuno apsurdno, ali cijene se ne koriguju. Dosta je neprodatih stanova, ali investitori se ne odlučuju za smanjenje cijena. Prema mom mišljenju cijene su u ovoj situaciji nerealne. Do prije dvije ili tri godine je bila naučna fantastika da kupiš nov stan u Podgorici, koji je odmah useljiv, a sad ih ima dosta“, rekla je Radović.

Ona je navela da te cijene kupcima ne odgovaraju, kao i da pored pandemije nestabilna ekonomska i politička situacija utiču na slabo interesovanje.

“Niko nema volju ni da kupuje, ni da rizikuje u ovoj situaciji. Danas 80 odsto klijenata kupuje stan iz kreditnog aranžmana, ali danas niko ne smije da uđe u rizike koji nijesu bezazleni i to je po meni jedan od razloga. Kako ćeš da digneš kredit, a sjutra ti zatvore firmu”, naglasila je Radović.

Tagovi: Crnogorsko tržište nekretnina, Mehmed Kolarević, Mira Radović, Zetagradnja, Blagota Radović, Iva nekretnine
PROČITAJ I OVO
APN dosad zaprimio 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u sklopu šestog po redu natječaja, do 12. travnja je zaprimila 2.204 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, izvijestilo je u ponedjeljak resorno ministarstvo.
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
PRODAJA
Ponuđeno sedam nekretnina Beogradske banke u stečaju
BEOGRAD – Sedam nekretnina čija je vrednost procenjenja od 20.000 do 141.000 evra u vlasništvu Beogradske banke A.D. u stečaju, ponuđeno je na prodaju neposrednom pogodbom uz elektronsko poboljšanje ponuda, objavila je Agencija za osiguranje depozita (AOD) koja je stečajni upravnik.
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
INVESTICIJE
IKEA započela gradnju trgovačkog centra AVA Shopping Park
BEOGRAD - Kompanija IKEA će ovom investicijom, vrednom više od 50 miliona evra, stvoriti priliku za zapošljavanje oko 400 ljudi u Srbiji.
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
STANOVI
Rekordne cijene rabljenih stanova u slovenskim gradovima
LJUBLJANA - Zbog hitne situacije mnogi su očekivali da će nekretnine pojeftiniti. Dogodilo se upravo suprotno. Prema podacima Geodetske uprave Slovenije, prosječna cijena rabljenog stana prvi je put prošle godine premašila 2.900 eura po m2.
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PARADOKSI
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PULA - Usprkos pandemiji koronavirusa u Puli se grade novi stanovi na sve strane, između ostalog i na vrlo atraktivnim lokacijama, a cijene ne samo da ne padaju, nego rastu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE