GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Prema Deloitte Property Indexu, najveći porast cijena nekretnina u Europi zabilježen je u Mađarskoj u posljednjih nekoliko godina, ali taj se trend promijenio prošle godine, a broj transakcija počeo je opadati prvi put u šest godina.

Pariz je bio najskuplji grad po transakcijskim cijenama novih stanova u 2019. godini, a zemlja s najmanje pristupačnim stanovima bila je Češka. Deloitte Property Index može se smatrati jednom od najistaknutijih i najpopularnijih europskih publikacija o nekretninama. Usporedno izvješće analizira čimbenike koji oblikuju tržište stanova i hipoteke te uspoređuje cijene stambenih nekretnina u raznim europskim zemljama i gradovima. Pandemija koronavirusa imala je neupitni utjecaj na tržište stambenih nekretnina diljem Europe. Zbog financijskih problema i smanjenja građevinske aktivnosti, broj započetih i dovršenih stanova značajno je opao, a cijene stanova zabilježile su značajan rast. U deset od 23 ispitane zemlje očekuju stagnaciju na stambenom tržištu u smislu cijena i pad u smislu transakcijske aktivnosti.

Zemlje koje su teško pogođene koronavirusom, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Hrvatske, i države s ionako usporenim tržištima, poput Mađarske, očekuju ubrzani pad razvoja cijena i ukupne tržišne aktivnosti, izvijestio je Világgazdaság.

Prosječna transakcijska cijena novog stana u 2019. godini u 19 od 23 ispitane zemlje pokazale su rast cijena novih stanova. Luksemburg je zauzeo poziciju najskuplje države za kupnju kvadrata novog stana sa 7.145 EUR. Francuska je na drugom mjestu s 4.523 EUR / četvorni metar, slijede Austrija (4.176 EUR / četvorni metar) i Norveška (4.120 EUR / četvorni metar).

S 1.475 EUR / kvadratni metar, Mađarska je bila u drugoj najnižoj kategoriji zajedno sa Srbijom i Portugalom. Deloitte Property Index ukazao je da su Luksemburg, Francuska, Španjolska, Mađarska i Slovačka bile jedine zemlje u kojima je rast cijena premašio 10% u 2019. Što se tiče cijena stanova u gradovima, Pariz je zadržao poziciju najskupljeg grada s 12.863 EUR / kvadratni metar, a niti jedan drugi ispitani grad nije imao cijene veće od 10.000 EUR / kvadratni metar. Tel Aviv je zauzeo drugo mjesto s 9.769 EUR / kvadratni metar, a slijede ga Luxembourg (9.565 EUR / kvadratni metar) i München (8.250 EUR / četvorni metar).

Među srednjoeuropskim gradovima Prag je bio najskuplji u smislu kupnje novog stana s 3.395 EUR / kvadratni metar.

Što se Mađarske tiče, u 2019. bilo je približno 10% manje transakcija nego u 2018., a pad je bio značajniji u gradovima. Jedan od glavnih razloga ovog trenda bilo je uvođenje mađarske državne obveznice Plus (Magyar Állampapír Plusz), čineći prinose na stambenom tržištu manje privlačnim za investitore. Sela su doživjela umjereno veći broj transakcija zbog proširenja mađarskog Programa potpore obiteljskom stanovanju (CSOK).

Tagovi: Deloitte Property Index, Mađarska, Budimpešta, Prag, Pariz, Luxembourg
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE