GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Delta objasnila šta želi sa Sava Centrom

Delta objasnila šta želi sa Sava Centrom
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 07:52
Autor: Živorad Vasić, Viši potpredsednik, Delta Holding
BEOGRAD - Sava Centar da postane moderan kongresni centar, a Beograd da bude središte poslovnih, kulturnih i zabavnih događanja u regionu. To je ideja sa kojom Delta pristupa jednom od prepoznatljivih objekata Beograda, zdanju koje za glavni grad ima poslovni, kulturni i istorijski značaj.

Sava Centar je autorsko delo Stojana Maksimovića, sagrađeno u kratkim rokovima, kako bi Beograd 1977. godine dočekao Konferenciju o evropskoj bezbednosti i saradnji. U drugoj fazi, 1978. pridodata mu je i Velika dvorana, a godinu dana kasnije i hotel InterContinental. Ovo poslednje zdanje već je u sastavu Delte i pod brendom Crowne Plaza nastavlja da dočekuje strane i domaće goste u prestonici Srbije.

Sava Centar danas se s pravom smatra delom istorije, kao objekat koji je ugostio generalnog sekretara UN Peresa de Kueljara, direktora Svetske banke Maknamaru, predsednike država, umetnike kakvi su Majls Dejvis, tenori Pavaroti i Domingo, B. B. King i Zubin Mehta.

U arhitektonskom smislu Sava Centar je postavio temelj modernog Beograda. Autor Maksimović prvi se odlučio za objekat koji nije klasično četvrtast, sa staklenom fasadom, koja će danas postati obeležje Novog Beograda i parametar prema kome se stvaraju projekti novih zgrada. To je stil koji se mora sačuvati.

Namera Grada Beograda da promenom vlasništva vrati održivost ovoj ostareloj lepotici, počela je još 2015. godine, a naše interesovanje javno je izneto godinu dana kasnije. Prvobitna ideja bila je javno-privatno partnerstvo, kasnije su vođeni direktni pregovori i na kraju je istaknut javni tender. Delta je kroz ceo ovaj period iskazivala nameru da bude deo projekta, naravno, uz uslov da projekat bude ekonomski održiv.

Kompanija već duže od decenije uspešno posluje u hotelijerstvu i to najviše u kongresnom turizmu, odnosno organizovanju poslovnih skupova. U svom porftoliju ima hotel Crowne Plaza koji je deo istog kompleksa, toplom vezom povezan sa Sava Centrom. U neposrednoj blizini je i Deltino buduće sedište Delta House, a nedaleko je i naš drugi hotel, Holiday Inn. Planiramo da u blizini sagradimo još jedan hotel iz brenda InterContinental, a u centru Beograda i Indigo hotel. Uključivanjem Sava Centra u svoj portfolio formiraćemo kongresni kompleks sposoban da organizuje velike događaje sa nekoliko hiljada gostiju, kojima može da pruži maksimalnu udobnost, sa minimalnim utroškom vremena na prevoz i sve dodatne potrebe učesnika. Raznovrstan portfolio omogućio bi prihvat različitih kategorija gostiju, kao i to da svako od njih dobije ponudu koja odgovara njegovim navikama, željama i budžetu.

Mi u Delta Holdingu spremni smo da investiramo u potpunu rekonstrukciju ovog objekta, ali uz očuvanje njegove arhitekture, spoljašnjeg izgleda i namene. Projekat koji pripremaju stručnjaci predviđa zamenu dotrajale staklene fasade, izmenu električnih instalacija, instaliranje novih multimedijalnih i digitalnih komunikacija, u skladu sa savremenim trendovima. Prema njihovoj proceni, da bi se Sava Centar doveo na željeni nivo, a taj nivo je da bude prestižan i moderan kongresni centar, potrebno je uložiti oko 60 miliona evra.

Rezultat takve investicije biće jedan sasvim drugačiji kongresni centar. Tehnološki na potpuno višem nivou, spreman da učestvuje na međunarodnim tenderima za kongrese sa 5.000 učesnika. To su gosti koji treba da popune ne samo naše hotele, već i druge hotelske kapacitete u glavnom gradu Srbije. Sadržaj u samom centru uključiće i restorane, kafiće, zabavne sadržaje, turističke vodiče, dostupnost rentacar-a i sličnih usluga koje poslovni gosti očekuju. Sava Centar na ovaj način postaje grad u gradu, koji učesnicima pruža gotovo sve usluge neophodne za ugodan boravak u Beogradu.

Iako je godinama pokazivala intersovanje za Sava Centar, na poslednjem tenderu Delta se ipak nije pojavila. Razlog su nepovoljni uslovi. Vlasnik objekta tenderom je odredio cenu od 27 miliona evra, uz obaveznu investiciju od oko 50 miliona evra. Procene stranih stručnjaka koje smo angažovali pokazale su da ova investicija ne bi bila isplativa. Ulaganje od 80 miliona evra nemoguće je vratiti u razumnom roku iz prihoda koji se mogu očekivati. Ulazak u takav projekat ne bi bio održiv, a samim tim ni odgovoran prema onima sa kojima Delta radi – zaposlenima, bankama, društvenoj zajednici, za koju je Sava Centar, s razlogom, više od zgrade.

U prethodnim godinama Delta je pokazala da je kao investitor u biznisu nekretnina sposobna da realizuje najveće i najsloženije projekte. Izgradili smo šoping molove Delta City i Delta Planet, hotel InterContinental u Ljubljani. Rekonstrukcijom hotela Continental koji se naslanja na Sava Centar potvrdili smo ne samo sposobnost da iz temelja obnovimo hotel, već i da ga poslovno revitalizujemo uvođenjem u novi brend Crowne Plaza. Za zajednicu je svakako važno to što je u ovom slučaju u potpunosti sačuvan prethodni izgled hotela kao i svi umetnički i istorijski sadržaji koji su u njemu. Delta je ovime pokazala da je, pored toga što je sposoban, i veoma odgovoran investitor.

Nije tajna da Sava Centar već duže vreme bukvalno propada. U poslovnom smislu on generiše gubitke. U građevinskom smislu zgrada stari i sve je manje funkcionalna, energetski neefikasna. Deltina investicija donosi poslovno oživljavanje, koje stvara veći priliv poreza u budžet Srbije, veće prihode od avio karti, znači dolazak velikog broja gostiju i njihovu potrošnju u drugim hotelima, u beogradskim restoranima, zakup rent a car vozila, ili veću potrošnju u taksijima. Samo renoviranje predstavlja veliki građevinski poduhvat koji će angažovati domaću industriju i zaposliti naše radnike.

Sam Beograd dobiće priliku da organizuje velike događaje kakve pamti u svojoj istoriji i kakve ovaj grad bez ikakve dileme zaslužuje.

Naša kompanija ne krije da je i dalje zainteresovana za ulaganje u Sava Centar. Imamo razumevanja za potrebe grada, ali očekujemo i stvaranje uslova za ekonomski razumnu investiciju. Uvereni smo da će Beograd na kraju dobiti jedan moderan kongresni centar, koji će biti ne samo ponos glavnog grada, već i generator značajnih prihoda za privredu, preduzetnike i budžet Grada i Republike.

Delta Holding

Tagovi: Delta Holding, Sava Centar, Delta City, Delta Planet, Crowne Plaza, Delta House, Grad Beograd, Stojan Maksimović
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE