GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đoković želi izgradnju velikog golf terena u blizini Budve

Đoković želi izgradnju velikog golf terena u blizini Budve
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2022 / 21:39
Autor: SEEbiz / Vijesti
BUDVA - Teniser Novak Đoković zainteresovan je da kupi veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Jaz na kome bi uz podršku investicionog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izgradio veliki golf teren sa 18 rupa na ovom dijelu Jadrana, uz hotelske i ostale sadržaje.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je prvi reket svijeta kazao da je predviđeno ulaganje više od 300 miliona eura.

Đoković je krajem januara došao u Budvu, kako bi se navodno uvjerio u potencijale lokacije Mrčevo polje.

Izvori “Vijesti” tvrde da se neformalno sastao i sa pravnim zastupnicima Nevladine organizacije “Jaz - Mrčevo polje”, koja okuplja više od 600 Grbljana, vlasnika 2,2 miliona kvadrata zemlje u zaleđu plaže.

Navodno, Đoković je sa njima razgovarao na večeri u etno-selu gradonačelnika Budve Marka Carevića, u grbaljskom selu Krimovice. “Vijestima” je rečeno da je Đoković kazao da zastupa jedan od vodećih investicionih fondova koji je zainteresovan da gradi golf teren. Više izvora navodi da je rekao i kako je nekoliko zemalja zaintersovano da privuče investitore - od Srbije do Afrike, te da ukupan budžet za projekat premašuje 300 miliona eura.

Predstavnici te NVO navodno su predočili Đokoviću da i dalje postoje imovinsko-pravni problemi oko zemljišta i da bi trebalo da se obrati državi. Izvori “Vijesti” tvrde i da su kazali da su spremni da podrže projekat.

Iz te NVO ranije su poručili da je njihov cilj da se Mrčevo polje turistički valorizuje, ali ne kroz izgradnju stanova za tržište, već kroz projekat turističkog kompleksa visoke kategorije.

Kompleks zemljišta u zaleđu plaže Jaz do prošle godine je zakupljivala Opština Budva. S tom praksom se počelo još prije gotovo deceniju i po, dok je Budvom upravljala koalicija DPS-SDP, kada je napravljen i koncertni plato uoči koncerta “Rolingstonsa”. Potom je nastupila i Madona, da bi potom na tom mjestu održavao muzički festival “Sea dance”.

Prvobitno je Opština plaćala godišnje 80 hiljada eura, a potom i 40 hiljada više. Iz NVO “Jaz - Mrčevo polje” ranije je saopšteno da novac koriste za pravnu borbu za povraćaj oduzete zemlje na Mrčevom polju...

Dio vlasnika zemlje u samom zaleđu plaže Jaz formiralo je drugu NVO, pa je Opština Budva, dok je na njenom čelu bio Dragan Krapović, odlučila da godišnje obijema NVO uplaćuje po 50 hiljada eura...

Nakon što je deportovan iz Australije, Đoković je došao u Crnu Goru, a mediji su informisali o njegovom boravku u Manstiru Ostrog, Žabljaku...

Krajem janura, Đoković je došao u Budvu, gdje mu je uručena povelja Počasnog građanina metropole turizma, a više stotina građana euforično ga je dočekalo ispred zgrade opštine. Uz pjesmu Danice Crnogorčević “Veseli se srpski rode”, Đokovića je na samom ulazu u zgradu pozdravio gradonačelnik Carević, te funkcioneri Demokratskog fronta...

Dio medija bliskih bivšem DPS režimu ocijenili su da je DF u političke svrhe iskoristio posjetu jednog od najvećih u istoriji “bijelog sporta”...

Da Crna Gora treba da bude golf destinacija proklamovale su bivše Vlade, ali nijesu uspijevale da privuku ozbiljne investitore.

Još 2009. godine, tadašnji ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović najavio je izradu prve strategije za razvoj golfa. Kako je tada rečeno, u Crnoj Gori je planirana izgradnja 10 golf terena - na Velikoj plaži u Ulcinju, Sutorini u Herceg Novom, Buljarici i brdu Spas u Budvi, u Kotoru ispod tunela, Gradiošnici preko puta Aerodroma Tivat, u Crmnici, Visokom polju u opštini Danilovgrad...

Godine su prošle, a od planova su ostale samo pojedine kompjuterske animacije.

Priča o izgradnji prvog golf terena sa 18 rupa na ovom dijelu Jadrana, na brdu Spas iznad Budve, koju je još prije deceniju i po promovisao aktuelni počasni konzul Belgije Žan Luk Dumortije, do danas nije realizovana, iako je prije dvije godine bila aktuelizovana nakon što je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja na zahtjev Vlade pokrenulo izradu izmjena i dopuna lokalne studije lokacije.

Građani Budve godinama su slušali o nesvakidašnjem projektu koji bi Budvi dao novi nivo i omogućio joj da bude konkurentnija u odnosu na ostale destinacije. Ipak, nije se odmaklo dalje od makete budućeg golf terena, turističkih sadržaja i vila za prodaju.

Tagovi: Novak Đoković, Mrčevo polje, Marko Carević, plaža Jaz, Budva, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE