GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država najviše subvencionira kredite mladima u Zagrebu i razvijenim gradovima

Država najviše subvencionira kredite mladima u Zagrebu i razvijenim gradovima
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 09:55
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Subvencioniranje kredita za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće za mlade do 45 godina nastavit će se kao demografska mjera i u 2020.

U protekle tri godine subvencioniranjem stambenih kredita, prema podacima Ministarstva graditeljstva koje smo dobili, osiguran je dom za 9452 obitelji u kojima su rođena 1044 djeteta. No najviše subvencioniranih stambenih kredita od 3. rujna 2017. do 31. prosinca 2019. bilo je u Zagrebu, njih skoro trećina ili 2816. U metropoli se u obiteljima koje su koristile subvenciju u protekle tri godine rodilo 359 djece, dok se u svim ostalim županijama rodilo ukupno 685 djece, piše Večernji list.

Nakon što su vladajući shvatili da subvencije za stambene kredite najviše koriste mladi u najrazvijenijim gradovima i općinama, a najmanje oni u slabije razvijenim i najnerazvijenijim smanjili su subvencioniranje stanova i kuća u Zagrebu s 50% na 30% rate kredita prvih pet godina te još dvije godine za svako rođeno dijete. No unatoč tome i lani je opet najviše subvencioniranih stambenih kredita odobreno u Zagrebu, njih 1050, pa u Osijeku (236), Rijeci (150), Splitu (120), Velikoj Gorici (98), Varaždinu (98), Slavonskom Brodu (89), Karlovcu (79) i Vinkovcima (74).

Riječ je o velikim i gradovima koji se po indeksu razvijenosti svrstavaju u najrazvijenije kao što su Zagreb, Rijeka, Velika Gorica, Split, Varaždin u kojima se zato mladima i subvencionira 30% rate kredita te Osijeku u kojem se sukladno indeksu razvijenosti mladima subvencionira 33% rate kredita te Vinkovcima i Slavonskom Brodu 36% rate kredita. Inače, cilj promjene uvjeta subvencioniranja stambenih kredita bio je da se subvencije više koriste u slabije i najnerazvijenijim gradovima i općinama kako bi se tamo zadržalo mlado stanovništvo pa je zato bilo i predviđeno da se u najnerazvijenijim općinama i gradovima subvencioniraju stambeni krediti do 51% rate kredita prvih pet godina i još dvije za svako rođeno dijete.

Kad se pak gledaju podaci po županijama, najviše subvencioniranih kredita za mlade bilo je u protekle tri godine u Gradu Zagrebu (2816), zatim triput manje u Osječko-baranjskoj županiji, njih 911 (9,64%), Zagrebačkoj njih 826 (8,74%), te Primorsko-goranskoj županiji njih 641 (6,78%). Nasuprot tome najmanje subvencioniranih stambenih kredita bilo je u Ličko-senjskoj županiji, njih 61 (0,65%) te Šibensko-kninskoj županiji 104 (1,10%), u Požeško-slavonskoj županiji bilo je tek 125 subvencioniranih kredita (1,32%). Zanimljivo je da je i Dubrovačko-neretvanska županija s ukupno 128 odobrenih subvencija (1,35) pri dnu ljestvice u kojima su mladi koristili tu mjeru.

Mladi su subvencije najviše koristili za kupnju stana pa je u tri godine kupljeno 6080 stanova i 2444 kuće, a za izgradnju kuće odlučilo se njih tek 928. Zanimljivo je da su se za kupnju kuće više nego stana najviše odlučivali mladi u Slavoniji, odnosno u Osječko-baranjskoj županiji, Požeško-slavonskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, zatim u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, dok su u ostalim županijama bili skloniji kupnji stanova nego kuća.

Osim subvencioniranja stambenih kredita mladima, do 2021. planira se graditi još novih 1000 POS-ovih stanova, izvijestili su nedavno iz Ministarstva graditeljstva. No predviđene su lokacije za gradnju POS-ovih stanova u najrazvijenim gradovima i općinama kao što su Zagreb, Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Osijek, Poreč, Vis i Vrsar.

POS je prepoznat kao program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, no zašto nema zbrinjavanja mladih i po Slavoniji za manju cijenu kvadrata od tržišne? Demograf iz Vukovara Dražen Živić ističe da i da razvijeni gradovi i općine i demografski vitalni imaju potrebu za rješavanjem stambenih problema građana, ali i napominje da nije dobro što su izostavljeni manje razvijeni i nerazvijeni gradovi i općine iz sustava POS-a jer, kaže, kako ćete dovesti mlade ljude u te sredine ili ih zadržati ako oni uz posao nemaju i kvalitetu stanovanja. Ističe da su, primjerice, u Vukovaru velike liste za stambenim zbrinjavanjem te da mali gradovi od 10.000 do 30.000 stanovnika u cijeloj zemlji imaju potrebu za kvalitetnim stanovanjem.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, stambeni krediti, tržište nekretnina, Dažen Živić, Grad Zagreb, Ličko-senjska županija
PROČITAJ I OVO
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
AKVIZICIJE
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
BEOGRAD – Kompanija MPC Properties, regionalni lider u izgradnji i upravljanju nekretninama, objavila je da je kupila beogradski Delta City shopping centar
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
ZAGREB - Udio stranaca među kupcima nekretnina 2010. bio je 14 posto, a 2020. svaki je četvrti bio stranac,. Slavonija čeka srpanj 2023. kad istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE