GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država ne zna broj nekretnina niti koliko vrijede

Država ne zna broj nekretnina niti koliko vrijede
EVIDENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 10:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska ni danas, više od tri desetljeća od samostalnosti, ne zna što točno ima u svom vlasništvu niti koliko ta državna imovina vrijedi, piše u utorak Jutarnji list.

Upozorio je na to i Državni ured za reviziju u izvješću o obavljenoj reviziji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji je od 2019. preuzeo registar državne imovine od tada resornog ministarstva.

Središnji registar državne imovine prvi je put javno objavljen 2014., a namjera je bila da postane javan 2010., dok se državna imovina počela popisivati još davne 1993., odnosno prije čak 30 godina.

Međutim, kako je popis imovine išao vrlo sporo, a nikada nije bilo poznato koliko državna imovina uopće vrijedi, donesen je 2018. novi Zakon o Središnjem registru državne imovine kojim je određeno da Ured preuzima od tadašnjeg Ministarstva državne imovine poslove vođenja registra i u veljači 2019.

Ured je preuzeo opremu, dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva te državne službenike koji su radili na tom poslu. Početkom ožujka te godine preuzeo je i aplikaciju Informacijski sustav za upravljanje državnom imovinom (ISUDIO).

Do trenutka obavljanja revizije u registar je bilo upisano 2475 poslovnih prostora i 1299 stanova u vlasništvu države, 1088 nekretnina koje koriste tijela državne uprave, te 349.950 drugih nekretnina koje se odnose na šume, vodne građevine, turističko i građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, infrastrukturne nekretnine, nekretnine u vlasništvu ustanova, rezidencijalne nekretnine, neprocijenjene i ostale nekretnine.

No, kako zaključuju revizori, registar je potpuno nefunkcionalan jer za većinu tih nekretnina nisu dostavljeni podaci o njihovoj vrijednosti niti o korisnoj neto površini.

Tagovi: evidencija nekretnina, nekretnine, državne nekretnine
PROČITAJ I OVO
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
GRAĐEVINA
Ubrzao godišnji rast obujma građevinskih radova u srpnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u srpnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
INICIJATIVE
Njemački stambeni sindikat traži paket poticaja od 50 milijardi eura
BERLIN - Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) ponovio je svoj zahtjev za 50 milijardi eura (53,3 milijarde dolara) paketa gospodarskih poticaja za građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE