GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Kriza nije pojeftinila nekretnine

Dubrovnik: Kriza nije pojeftinila nekretnine
OTPORNI NA KRIZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz/Dubrovački vjesnik
DUBROVNIK - Pandemijom uzrokovana gospodarska kriza nije se značajnije odrazila na dubrovačko nekretninsko tržište.

- Stanje na tržištu nekretnina i dalje je vrlo živo jer je Dubrovnik kao najpopularnija destinacija u RH, trajno zanimljiv inozemnim i domaćim ulagačima', kaže Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik.

- Aktivnost na tržištu nekretnina prisutna je čitavo vrijeme korona krize, iako su zbog ograničenja bili otežani operativni procesi pri kupoprodaji nekretnina. Iznenadila nas je odluka nekolicine stranih klijenata da kupe nekretninu na temelju digitalne prezentacije, na daljinu odnosno na neviđeno. Možemo reći da takve realizacije čine iskorak u poslovanju – ističe za Dubrovački vjesnik ova vlasnica dubrovačke agencije za posredovanje nekretninama IMB Nekretnine.

Na pitanje je li pandemija utjecala na cijene nekretnina, odgovara kako su cijene mirovale odnosno 'nisu rasle po godišnjoj stopi kao u predpandemijskom vremenu 2019.'.

- Neke nekretnine su snižene ali znamo da prodavatelji snižavaju cijene i kada su okolnosti uobičajene. Bilježi se i rast cijena određenih nekretnina u vremenu pandemije. Kako se ide ka popuštanju restrikcija, inozemni klijenti najavljuju svoj dolazak, zanimaju ih kvalitetne vile i kuće, ali i stanovi – dodaje Burum pa će:

- Drago nam je da naši sugrađani nisu bili primorani prodavati svoju imovinu radi posljedica koje je donijela ova kriza, nego to rade planirajući neke nove projekte, dakle ništa ne odskače od uobičajenih kretanja u ponudi nekretnina na tržištu.

U prilog tome kako nije došlo do zastoja na nekretninskom tržištu niti pada cijena nekretnina navodi nekoliko primjera. Primjerice, 2019. posredstvom IMB agencije postignuta je cijena od 4780 eura po kvadratu vile u Lapadu, dok je kvadrat manjeg starijeg stana u Lapadu prošle godine realiziran za 4800 eura kvadrat. U 2021. cijena za kvadrat stana u novogradnji u Lapadu je 4500 eura.

Nada Burum, potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik, spominje informacijski sustav eNekretnine uspostavljen od ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva i prostornog uređenja radi pregleda i usporede prometa na tržištu nekretnina u RH. Podatke o realiziranom naplatnom prometu ministarstvo automatski preuzima iz Evidencije prometa nekretnina Porezne uprave.
- Podatke o nekretninama koje sadrži Zbirka kupoprodajnih cijena, stručno tijelo grada po potrebi ispravlja postupkom evaluacije sukladno Pravilniku o eNekretninama, što traje, pa određeni podaci ne mogu pravovremeno biti pokazatelji u sustavu, nego zasad pruža uvid u djelomične evidencije. Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je pristup sustavu kao podloga za stručni rad, što će uvelike olakšati analize kad sustav eNekretnine bude unaprijeđen tako da identificira elemenate koji zbirno određuju prodajnu vrijednost nekretnine po jednom ugovoru kupoprodaje – ističe Burum.
Automatizacija podataka putem eNekretnine odvija se od srpnja 2017. godine.

- Agencija smo godinama specijalizirana za luksuzne nekretnine, a spomenuti primjeri odnose se upravo na luksuzne nekretnine, stoga navedene cijene ne trebaju čuditi. Za stanove standardnih vrijednosti bilježimo prosječnu prodajnu cijenu u Lapadu oko 3500 eura po kvadratu. Bilježili smo odličan broj transakcija u 2019., u 2020. tek u blagom postotku niže, a prvih šest mjeseci 2021. jednako je 2019. godini – kaže Burum pa navodi kako je u Gradu unutar zidina 2019. realizirana cijena pri prodaji nekretnine šest i pol tisuća eura po kvadratu, a lani i ove godine oko 5.700, a na Pločama između četiri i pol i pet tisuća eura kvadrat.

Napominje kako u poslovanju nekretninama u Dubrovniku nema mjesta generaliziranju cijena i kako treba slijediti individualizirani pristup svakoj nekretnini. Razlike u cijenama na dubrovačkom tržištu ne trebaju čuditi ako se pogleda konfiguraciju terena i već prepoznatljive cjenovne blokove. Uvala Lapad, predio od pošte Lapad do Čokolina, donji dio Gruža, poslovni centar Gruž, primjeri su atraktivnih lokacija, ravne pješačke zone u krugu potrebnih sadržaja, što olakšava život, pa se tu postižu vrlo visoki iznosi, ovisno o orijentaciji stana, starosti objekta, kvaliteti građevine i ostalim obilježjima koja određuju cijenu nekretnine.

- Ekskluzivni dijelovi grada, Pile, Ploče, Sveti Jakov, na tim se lokacijama vlasnici teže odlučuju na prodaju, s pravom vrednuju svoje nekretnine. Nekretnine unutar gradskih zidina su dugoročna vrijednost, nezamjenjive. Postojan je interes za nekretninama unutar zidina, od strane ozbiljnih diskretnih domaćih i stranih ulagača. Obzirom da su cijene unutar zidina mirovale zadnju godinu koliko traje pandemija, neki od njih su prepoznali trenutak za 'ulazak' unutar zidina ili osnaživanje već stečene pozicije unutar povijesne jezgre – kaže potpredsjednica Strukovne grupe i dodaje kako će luksuzne nekretnine uvijek privući interes kupaca veće platežne moći koji takve nekretnine vide kao sredstvo za očuvanje vrijednosti novca.

Tagovi: Dubrovnik, nekretnine, Nada Burum, Lapad, Pile, ploče, sveti Jakov, nada burum, eNekretnine, stari grad, tržište nekretnina, koronavirus,
PROČITAJ I OVO
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna
NATJEČAJ
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna

ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine do 10. rujna provodi natječaj za zakup 32 državna poslovna prostora u osam gradova, pri čemu ih je najviše, 21, u Zagrebu, a početne cijene mjesečne neto zakupnine kreću se od najmanje 528 do najviše 11.756 kuna, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE