GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine

Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz / Dubrovački vjesnik
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.

U startnoj prednosti su kupci koji raspolažu s dovoljno gotovine, no priliku bi trebali iskoristiti i građani koji se planiraju kreditno zadužiti jer banke daju povoljne kredite, poručuje Mato Alavija, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske gospodarske komore Dubrovnik.

- Kad sam počinjao posao prije petnaestak godina, sjećam se da su kamate za stambene kredite, i to na akciji, bile 6,75 posto. Danas se kreću od 2,80 do 2,90, što je neusporedivo povoljnije. Istina, cijene četvornog metra neće značajno pasti, ali i to 'nešto' znači pravi momenat za kupnju– govori Dubrovačkom vjesniku Alavija i potvrđuje da su i dalje najtraženiji stanovi od 50 do 70 kvadrata u Lapadu te u Gružu koji kao četvrt sve bolje kotira na tržištu. Traženi su i stanovi na Kineskom zidu, dobro prolazi i Ilijina glavica, nešto slabije Zaton i Mokošica za koju su, kaže struka, drastično pali upiti.

- To ne čudi jer su za Mokošicu najviše zainteresirane mlade obitelji, od kojih su mnogima smanjene plaće ili su zbog korone ostali bez posla. Kod Mokošice nije toliko pitanje je li cijena kvadrata 2200 ili 2500 eura, već se radi o cijelom paketu. Konkretno, ako kupujete stan od 55 kvadrata za 2500 eura, izaći će vas na kraju 137 tisuća eura, a većini je kreditna sposobnost oko 120 tisuća i naravno da ga nitko neće htjeti, radije će za istu cijenu potražiti nešto u Gradu - ističe posrednik u prometu nekretnina.

Cijene dubrovačkih stanova, naravno, variraju u ovisnosti o uređenosti, (ne)postojanja parking mjesta, dizala u zgradi i sl. Primjerice, u nizu zgrada građenih od 1960-tih do početka 2000-tih kvadrat trenutačno vrijedi između 2500 i 2600 eura, dok se cijene uvijek dobro traženih novogradnji kreću od 3100 do 3300 eura.

Što se elitnog dijela povijesne jezgre tiče, tamošnje nekretnine u stanju su 'hibernacije'. Nema turizma - nema ni prometa. Vlasnici apartmana nisu prisiljeni prodavati jer i u ovim uvjetima uspiju popuniti dio kapaciteta. Moguće kupce odbijaju priče o skupim kvadratima:

- To je fama, trebate znati da se u zidinama nekretnine, ovisno o tome jesu li i u kojoj mjeri devastirane, mogu naći po cijeni od 2000 do 7000 eura. Kod ovih najjeftinijih treba ukalkulirati trošak obnove koji dvostruko poskupljuje plaćeni kvadrat. A znamo da je kod kopanja starih zgrada uvijek moguća neugodna iznenađenja. Onda, tu je i pitanje skalina. Ako ste na višoj poziciji i, primjerice, želite iznajmljivati kupljenu nekretninu, 30 od 100 recenzija koji spominju puno skalina, odbijat će vam turiste. Sve to ima utjecaja na cijenu – tumači Mato Alavija, i sam začuđen učestalošću poziva Dubrovčana koji bi ove jeseni trgovali nekretninama:

- U dva dana me nazvalo sigurno 40 ljudi, više nego svih mjeseci otkako je počela ova priča s koronom. Neobično mi je i što je kod većine zainteresiranih, poglavito žena, treće ili četvrto po redu pitanje – koliko stupnjeva potresa može izdržati zgrada. Rekao bih da to posljedica straha od potresa u Zagrebu, a svi znamo koliko je trusno dubrovačko područje – ističe Alavija i za kraj otkriva novi detalj koji će svakako ohrabriti potencijalne kupce kuća i stanova:

- Nekretnine bez uporabne dozvole, a osobito one koje nemaju niti građevinsku dozvolu, polako ulaze u kategoriju neprodajnih nekretnina. Za njihovu kupnju banke neće odobriti kredit niti će kupci biti spremni upustiti se u avanturu kupnje pa da se kasnije ne mogu godinama uknjižiti u zemljišne knjige. Zato moja agencija surađuje s odvjetničkim uredom koji prethodno sredi papire pa se tek onda nekretnina stavlja na tržište. I prodavatelj i kupac moraju imati povjerenje i sigurnost da nakon završene kupoprodaje neće imati nepotrebnih sporova i da je među njima sve završeno isplatom cijene prodavatelju i predajom ključeva kupcu - poručuje Alavija.

Jedna agencija za promet nekretninama ovih dana oglašava prodaju stanova u stambeno-poslovnom kompleksu u centru Dubrovnika za 2300 eura po četvornom metru. Mato Alavija smatra kako se tu ne radi ni o kakvom 'popustu' zbog slabe potražnje uslijed korone:

- Pretpostavljam da su na prodaji stanovi na nižim katovima, povoljni zbog pristupa za starije sugrađane. A cijena od 2300 eura bila je i prije pandemije – objašnjava i napominje kako je za cijenu važan i pogled:

- U Atlant centru, gdje su se stanovi prodavali putem moje agencije se svojedobno, a govorimo o 2014., kvadrat stana koji gleda na Jugov bazen plaćao 2400 eura, onaj s pogledom na Grawe 2600, a stan s pogledom na more 2800 eura – prisjeća se Alavija.

Kod prometa nekretninama značajnu ulogu igra i blizina mora. Ploče i Sveti Jakov godinama su nedostižni, pa se kupci koji bi se bavili turizmom, okreću, primjerice, Mlinima uz obalu ili Cavtatu uz rivu.

Što se luksuznih nekretnina tiče, one se prodaju po milijunskih cijenama i po 'posebnim pravilima'. Rijetko su na tržištu, a nema ni mogućnosti usporedbe cijena po kvadratima ili godinama kupnje, kaže Mato Alavija.

Tagovi: Dubrovnik, cijene nekretnina, Cavtat, tržište nekretnina u Dubrovniku, Mato alavija, Kineski zid, Mokošica
PROČITAJ I OVO
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
NAJAVE
Lakušić: Početak obnova manjih zgrada u Zagrebu trebao bi krenuti do proljeća
ZAGREB - Dekan zagrebačkoga Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić ocijenio je u utorak da bi obnova manjih zgrada oštećenih u zagrebačkom potresu trebala krenuti do proljeća, dok će izvedba, rekonstrukcija i obnova objekata javne infrastrukture potrajati najmanje godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE